İstanbul Ziraat Odası Başkanı: Zincir marketler üzerimizden hastalıklı yapıyor

CNN Türk’te Ahmet Hakan’In sunduğu Tarafsız Bölge’üstelik, ekonomiye dayalı son gelişmeler ele makbuz. Programa telefon ile bağlanan İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Çipo, üreticinin yaşadığı sıkıntılara karşın, tüketiciyi asla kıygın etmediğine aksan yaptı. Ömer Çipo, zincir marketlerin şu elverişsiz zamanalrda daha çok kazanma hırsıyla hem üreticiyi hem birlikte tüketiciyi kıygın ettiğini belirterek şunları söyledi: “Kâr sebzenin İstanbul’a markete maliyeti, nerede üretirseniz üretin, 1.5 TL’dir. Antalya’dahi 1.75 TL olan domatesin fiyatına, İstanbul’a gelene büyüklüğünde mazotu, yararsız, haldeki sülale, KDV’si süresince kilogram başına 1.5 lira biniyor. Ve bu son mevrut zamlarla alay malay, 1.5 liranın üzerine 2 liralık elan koyun. Yapar 3.5 liralık, 1 teklik henüz kucak 4.5 lira, Bunu 11.90’a ki neye göre açıklama edecek?” İstanbul Ekincilik Odası Başkanı: Zincir marketler üzerimizden vurgun yapıyor –
“Tıpkı tutkun ortamı ile karşı karşıyayız. Ego aynı çiftçi adına, mazota birlikte bindirim gelse, gübreye da bindirim gelse, bunun marketçi ile hangi alakası var? Şu anda geçmişten beri oynanan bire bir oyun var. Maraba temas platformda üretirken, bizim üzerimizden hastalıklı yapıyorlar, Gübrenin mazotun maliyeti bana yükleniyor. Seninle hangi alakası var? Ben buna rağmen üretiyorum. 1.5 TL’ye gelip yok zamanda benden alıp 12 TL’ye satmanın elbette bire bir izahı tamam?”
“Bunun kurla mazotla gübreyle ilgisi bulunmayan. Doğrudan et kafalı ile çiftçiyle ilişik. Bunun maliyetini cefasını tığ çekiyoruz. Sefasını onlar sürüyor.” “Soruyorum; daha sütün fiyatı 4.75’e çıkmadan ilk, tığ köylüye 4.75’i ödemeden geçmiş bunlar, markette sütün litresini 18 TL yaptı. Bu cılız değil birlikte nedir?”