İstanbul Park’ta Elektrikli Dil Yarışları yapıldı

Özel yarış etkinliğine; Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Uca Yerlikaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç katıldı. Bakan Varank ’ın tevessül vermesiyle başlayan yarışta; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Milat 1453 takımı birinci, Sakarya Kılgılı Ulum Üniversitesi SUBU TETRA takımı ikinci, Nasip Teknik Üniversitesi AESK Elektromobil takımı üçüncü oldu. Yarışın peşi sıra gerçekleştirilen hediye töreninde, hususi yarışta dereceye giren takımlar ödüllerini Vekil Varank’ın elinden aldı. Hususi yarışın yanı sıra, “16. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Açkı Yarışları”nda yazılmış ve görsel matbuat çalışmalarını, dijital ve toplumsal medya çalışmalarını ve lansman etkinliklerini etkin düzeyde gerçekleştiren takımlara “Lansman ve Yaygınlaştırma Heveslendirme Ödülü” verildi. Törende antrparantez, Görsel Tasarım Ödülü, Teknik Dizayn Ödülü, Evcil Yayın Heveslendirme Ödülleri dahi sahiplerini buldu.TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Şalter Yarışları”nın Körfez Konkur Pisti’nde
 gerçekleştirilen bir numara ve ikinci bitiş yarışlarında dereceye girenler ise ödüllerini Gaziantep’te gerçekleştirilecek törende Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden matlup. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bağış töreninde yaptığı konuşmada, gençlerin heyecanının kendilerini bahtiyar ettiğini belirterek, “Sizin bu heyecanınıza tekrar şahit olduğum üzere Rabb’ime şükrediyorum. Hakeza domuzuna benzeri mekanda sizlerle pandemi koşullarında bile olsa tıpkısı araya geldik.” dedi. 3 yıldır TEKNOFEST’i düzenlediklerini ve TEKNOFEST’in 2. yılında dünyanın sunma fazla ziyaret edilen uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali olmayı başardığını vurgulayan Varank, şunları kaydetti: “Tığ bu festivalle yekpare Türkiye’ye ve halkımıza; bilimi, teknolojiyi, üretimi sevdirmeye çalışıyoruz. Onlara diyoruz ki, ‘Bakın Türkiye kıytırık balaban bir büyüklük, Türkiye ’nin potansiyeli aşağı haddinden fazla nazik, ülkenizle alım duyun.’ Bu festival kapsamında, milletimizin nazik teveccühünü görüyoruz.Bu sene 100 bin gencimiz TEKNOFEST’teki 21 farklı kategoride yarışmak amacıyla elemelere katıldı ve finallere büyüklüğünde ulaştı. Elektrikli ve hidromobil anahtar yarışmaları da 16 senedir düzenlediğimiz tıpkı yarışma. Bunu dahi TEKNOFEST kapsamında bilcümle Türkiye ’ye mülk etmeye çalışıyoruz.”
Varank, bu yarışın tıpkı mühendislik ve takat sınırı yarışı olduğuna dikkati çekerek, “Gençlerimiz sıfırdan bu araçları tasarlıyorlar, üretiyorlar, mühendisliğini yapıyorlar, mütenavip enerji kaynaklarıyla bunları elbette yarıştırırız diyerek iri tıpkı çaba gösteriyorlar. Hem kendilerini geliştiriyorlar hem üstelik geleceğin Türkiye ’si yerine yüce ayrımsız hisse senedi yapıyorlar. Bu yarışta liyakatli olan arkadaşlarımız de yolda artan arkadaşlarımız birlikte bizim amacıyla çok değerli.” diyerek konuştu. Geleceğin Türkiye ’sinde sunu muhteşem mühendislerin bu yarışmalara katılan çoluk çocuk arasından çıkacağını tamlayan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha ilk bu yarışmalara katılan gençlerimiz, şu anda global firmalarda idareci pozisyonuna mevrut durumda.Üniversite rektörlerine ufak benzeri çağrım var. Bazı öğrencilerimiz rektörlerimizden yeterince bindi alamadıklarını söylediler. Ego buradan onlara sesleniyorum ve diyorum kim, lütfen hocalarımız bu işlere henüz aşkın önem göstersinler. Tığ TÜBİTAK namına, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yerine elimizden gelen hep gayreti gösteriyoruz, bilcümle desteği veriyoruz. Üniversitelerin bu işlere topluluk çıkması lazım.” Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de 18 senede inovasyon ve Ar-Ge ekosistemi anlamında nazik yatırımlar yaptıklarını hatırlatarak, “Gençlerimizin hangi kadar değerli olduklarını biliyoruz. Yeryüzü balaban yatırımın insana olan envestisman olduğunu biliyoruz. Onun amacıyla tığ gençlerimizi temas alanda hele fen ve teknolojiye, mühendislik alanlarına manipülasyon anlamında desteklemeye devam edeceğiz. Sizler varsanız bizler varız. Sizler Türkiye ’nin geleceğisiniz.” ifadelerini kullandı. Ihsan töreninde gençlere türlü müjdeler veren Vekil Varank, şunları kaydetti: “Aslında yarışmalarımız Koy Pisti’nde tamamlandı, birincilerimiz belli.Tığ burada gayrı kategorilerde ödülleri vereceğiz. Arkadaşlara, ‘Madem İstanbul Park ’a Formula 1 esasen geliyor, gençlerimizi alalım İstanbul Park ’a gidelim, onlar da İstanbul Otopark ’ı görsün.’ dedim. Hem da hep bu arada pistleri kontrol edelim hazır mı değil mi yarışlara diyerek. İşte burada bu yarışları yaptık. İlk müjdemizi buradan verelim. Sayın Valimizle, İstanbul Tecim Odası Başkanımızla görüştük. Bundan Sonra TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Dil Yarışları, İstanbul Otopark ’ta gerçekleştirilecek. Onların şöyle bir talebi var. Gençlerimiz değme sene araçlarının üzerine performans açısından eklemeleri geçişsiz. Bundan Sonra henüz iyi çalışmamız gerekiyor. İkinci müjdemiz, pandemi koşulları el verip vermeyecek onu şu dakika bilemiyoruz amma Formula 1 yarışları şayet seyircili kendisine yapılacaksa buraya mevrut bilcümle gençlerimiz yarışlara katılabilecekler. Üçüncü hediyemiz, bu pistte birinci, ikinci, üçüncü olan takımlarımızın kaptanları ve pilotları özel yarış arabalarıyla bizlere haremlik edecekler. Benzeri gösteri yarışı bile baş başa yapacağız.”
TÜBİTAK Başkanı Prof.Hasan Mandal dahi Bakan Varank’ın evvel günden itibaren sürecin içre olduğunu belirterek, “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz İstanbul Otopark ’taki konkur ağız ağıza kendisinin önerisidir, bu nedenle kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.” diye niteleyerek konuştu. Birincil erke kaynakları yerine almaşık erke kaynakları amacıyla tıpkısı farkındalık kurmak üzere bu etkinliğe 16 sene önce başlandığını nâkil Evlek, şu ifadeleri kullandı: “Evvel devir enerjisi araçlarıydı, henüz sonra elektromobil ve hidromobil oldu. Biz burada bir cevvaliyet yarışı yapmadık. Arkadaşlarımız aynı sene boyunca evvel tasarladılar, sonra ürettiler ve sonuç 6 günde performanslarını sergilediler. Bir mühendislik yarışıydı. Takımlarımıza buraya geldikleri, bu sürecin içre oldukları için teşekkürname ediyorum.”
.