Hırvatistan sınırında halk konulan kazı bilimsel asar Türkiye ’ye iade edildi

Hırvatistan ’ın Arsıulusal Hars İş Birliği ve Avrupa İşleri Müdürü Anja Jelavic, arkeolojik eserleri, Türkiye ’nin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Itır Özdemir’e doğrulama etti. Büyükelçi Hızlan, “Kültürel hazineleri başarılı tıpkı biçimde ele geçiren ve ülkemize teslimatını işleyen Hırvatistan ’a teşekkürname borçluyuz” dedi. Hırvatistan eliyle 2019 ’birlikte halk konulan antik madeni paraların birlikte 3 kamer önce Türkiye ’ye doğrulama edildiğini hatırlatan Hızlan, “Bu tuhaf çalışmalar, iki talih arasında kültürel mirasın korunduğu ve uluslararası anlaşmaların uygulandığı mükemmel tıpkısı iş birliği örneğidir” diyerek konuştu.
Özdemir ise “Bu çeşit yasa dışı ihraç edilen kültürel miraslara umum koyma, UNESCO sözleşmesine dayanan iş birliği neticesinde gerçekleştirilmektedir. Bugün Hırvat makamları, kültürel mirasın korunması ve gayrikanuni ticaretinin engellenmesi yerine imzalanan bu sözleşmenin önemini bire bir nöbet henüz göstermiştir” ifadelerini kullandı.
Vinkovci Kent Müzesi yetkilisi kazı bilimci Hrvoje Vulic, Türkiye ’ye iadesi yapılan eserlerin arasında milattan ilk 6 ’ncı yüzyıla ilgili madeni nukut, nesneler, hasis heykeller ve yüzüklerin bulunduğunu belirtti.