Genetiği muaddel 750 milyon sivrisinek doğaya bırakılacak

Amerika Mürekkep Devletleri’nde tartışma yaratan ve yürürlüğe girmemesi üzere şimdiye kadar çeşitli protestolar planlı “genetiği ayrımlı sivrisinek projesi” hayata geçiyor. Evcil halkın ve çevreci grupların itirazlarına rağmen pilot proje, Florida Keys Sivrisinek Arama Bölgesi’nden sonuncu onayı aldı.
Florida eyaletinin pilot bölge seçildiği uygulamaya göre; genetiği bambaşka 750 milyon sivrisinek, 2021 ve 2022 yıllarında Florida Keys adalarına salınacak. ÇAKER tarihinde bire bir önceki olan aşama, normal sivrisineklerle çiftleşebilmeleri ve cansız yavrular üretebilmeleri üzere genetiği değişik milyonlarca sivrisinekten oluşuyor. Proje kapsamında, sivrisineklere bağlı hastalıkların cesim ölçüde azaltılması planlanıyor.
Bölgede Aedes aegypti adı verilen sivrisinek türünün zika, dang humması, sarı humma kadar hastalıkları taşıdığı biliniyor.. Genetiği değiştirilen OX5034 numaralı sivrisineklerle ise bu durumun önüne geçilmesi hedefleniyor. Plana göre OX5034 isimli sivrisineğin davetkâr yavruları yumurtadan çıktıktan bilahare, hastalığı yayacak kadar gelişemeden ölecek. Hemen cerrar sivrisineklerin yavrularını meşgul olmak üzere insanları ısırdığı bu nedenle hastalığı yaydıkları anlatım ediliyor. bahis konusu projenin onaylanması hem el tarafından hem birlikte bazen veri insanları aracılığıyla tepkiyle karşılandı. Gâh veri insanlarına göre bu proje, haşere öldürücü ilaçlara henüz aşkın dayanım gösteren azma sivrisineklerin yaratılmasıyla sonuçlanabilir.