Eskişehirli lise öğrencisi, değişik hareket kollarına akla yatkın robot kapik geliştirdi

Türkiye’nin uygulayım bilimi alanında yetiştirdiği taze yetenekler, sunulan fırsatlarla neler yapabileceklerini kanıtlıyor. Eskişehirli lise öğrencisi Halid Yıldırım, Boston Dynamics’in robotları büyüklüğünde çalışkan olmasa dahi, onlardan haddinden fazla elan varlıklı kullanma potansiyeli taşıyan ‘robot köpeği’ ile TÜBİTAK proje yarışmasında finallere kaldı. Koronavirüs salgınında evde kaldığı dönemi kullanmak isteyen 12’nci sınıf öğrencisi Halid Yıldırım, projenin danışmanı ve okulun Bilgisayar Tedrisat Teknolojileri öğretmeni Huruç Koyuncu’nun dahi desteğiyle “robot köpek” fayrap etmek üzere kolları sıvadı. Yıldırım, kapasitesi ve kabiliyeti geliştirilebilir parçalı robot köpeği tamamladı. Tasarımı ve yazılımı Saika’a ilgilendiren robot köpek, üzerindeki bilcümle sistemleri ve bileşenleri ağız ağıza çıkartılıp takılabilir şekilde üretildi. Eskişehirli lise öğrencisi, değişik hisse senedi kollarına akla yatkın robot köpek geliştirdi-Videoteyp Bire Bir anda birçok alanda kullanılabilir özelliğe eş tasarımıyla Türkiye Ilmî ve Teknolojik Araştırı Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği 52.Halid Saika, hasis yaşlardan beri tak-kazanç tarzı oyuncaklarla uğraştığını belirterek, daha sonradan ailesinin desteğiyle 3 boyutlu yazıcıya eş olduğunu söyledi. Robotik kodlamayı öğrenip yazılımlar konusunda çalışmalar yaptığını aktaran Yıldırım, şöyle bitmeme etti: “Ayrımlı projeler belirleyip yazılım, tesisat ve elektroniğini kendim yapmaya başladım. Kovid-19 salgını döneminde tümce evlere kapandı. Okullar bile açıktan eğitim bilimi sistemine geçince gençler evde kaldı. Bu dönemi mebzul değerlendirmek istedim. Robot kapik ika fikri oluştu. Yaklaşık 6 maaş emek sonunda tasarladım. Donanımı, yazılımı ve tasarımı bana ilgili. Dizayn programı adına Fusion 360’ı kullandım. 3 boyutlu yazıcıyla plastik aksamlarını kendim çıkarttım. Zindelik ve malumat neşir tesisatlarını çeşitli programla tasarlayıp lehimledim. Arduino yazılımını kullandım. Sinematik formüllerini bizzat yazdım.”
Saika, robot köpeğin üzerindeki bilcümle sistemlerin, komponentleri, bataryaları, bilgisayarı, organizatör ünitesi, doğal gaz sensörü ve lidarın tamamen çıkartılıp takılabilir olduğunu dile getirdi.Her iş alanı amacıyla farklı robot üretmektense biricik tıpkı robot kapik amacıyla değişik modüller üretmeyi yeğleme ettim. Üzerinde çakılı alıcı sistemi var. Lidar ve gaz sensörüne ehil. Drone modülü üstünde bibi çalışıyorum, gücük ayrımsız müddet sonra o birlikte tamamlanacak.” dedi. Saika, gelecekte elektronik beyin mühendisliği okumayı planladığını, kuantum bilgisayarlar ve bireşimli zeka üzerine uzman olmak istediğini ifade etti.
Maden kazalarında taharri istirdat, zehirli gazların tespitinde da kullanılabiliyor. Proje danışmanı Huruç Koyuncu ise yaklaşık 1 yıldır projeler hakkında çalıştıkları Halid Saika’ın kendisine robot kapik ika fikriyle geldiğini belirtti. Mikro dışında çeşitli robot kapik projelerinin bulunduğunu anlatan Koyuncu, şunları kaydetti: “Boston Dynamics’in ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün (MITOS) robot kapik projeleri var fakat öğrencimin geliştirdiği robot köpeğin çıkarılabilir modüllerinin olması bir nice alanda kullanılmasına imkan sağlıyor.Robot köpeğimizle 3 projeye dahil olduk. TÜBİTAK’ın düzenlediği 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldık. Teknolojik tasarım ve robotik kodlama alanında Eskişehir’i temsilen Bursa mıntıka finaline kaldık. Bu proje muvaffakiyet bile getirecektir. TEKNOFEST’in dahi dolay aşamasını geçtik. Nida edildiğimizde eylül ayında projemizin sunumu olacak. Robot köpeğin maden kazalarındaki kontrol kurtarma, zehirli gazların tespitinde kullanımına müteveccih ayrımlı bir yarışmaya henüz katıldık.”.