EPDK: Amme ve özel sektörün ortasında denge oluyoruz

Enerji Piyasası Aranjman Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmayan, EKO İKLİM Zirvesi çerçevesinde İklim Meydanı Salonu ’nda Gülçin Yüksek Birey ’ın sorularını yanıtladı. EPDK, KAMU VE HÜR TEŞEBBÜS ARASINDA DARA Yılmaz, zirvede amme ve hür teşebbüs dengesini oluşturmanın temelinde empatinin yattığını belirterek, “Ben yatırımcı olsaydım, ‘Burada ne beklerdim? ’ diyerek düşünüyorum. Vicdanla ne beklerdim? Elbet aynı fayda marjı beklerdim? Bittabi benzeri yatırımın karşılığının hoşgörüsüz dönmesini beklerdim? Zımnında bu empatiyi yapınca bir nice şeyi hallediyorsunuz. Ortada tığ abra oluyoruz. Bu dengeyi birlikte inşallah sağladığımıza inanıyorum.” dedi. Yılmaz, Gülçin Faik Duygusal ’ın “Zamları EPDK mi yapıyor?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Zamları üstelik tığ yapıyoruz, elektriğin iletiminde dahi katkıda bulunuyoruz. Bugün ısınabiliyorsak, doğalgazla tuşa bastığımızda zindelik geliyorsa, düğmeye bastıklarında sanayicimiz, gıdacımız tıpkı şeyler üretiyorsa erke sebebiyle oluyor.Bu bağlamda üstelik bunları yapıyoruz. Bunları yaparken bile bizim evvel hedefimiz, sürdürülebilir benzeri enerji altyapısını ve üstyapısını yüklenmek. Zımnında öncelikle bunu koruyoruz. Bu ne şartlarda idame ettirilebilir?
Çünkü neticede buraya envestisman özne eş, yatırımının karşılığını almadığı takdirde yani kimesne parasız çalışmıyor. Caba çalışmayan tıpkı sektörde, meccanen olmadan bu enerjiyi ne şartlarda bildirme pimpirik, adil ve sürdürülebilir şekilde tüketicilerimize, sanayicimize, meskenlerimize götürebiliriz. Bununla ilişkin kanundan kaynaklanan düzenleme yetkilerimiz var. Bununla ilgilendiren kurumumuz değme hafta toplanır. Belki haftada iki misil toplanır. Bununla ilişik kararlarımızı alıyoruz ve bu piyasada vatandaşa hizmet etmeye çalışıyoruz.” Kamu ve özel sektör dengesini oluşturmanın temelinde empatinin yattığını belirten Yılmaz, “Şayet ego burada oturuyorsam, biraz sonradan kendimi tüketicinin yerinde görmem lazım.Aslında sihirkâr yöntem bu. Bütün âdemiyet için bu koca. Birinden ego dahi bekliyorsam ego üstelik ona onu yapıyorum.
Moderatör Gülçin Üstün Can ’ın acun çapında yeşil enerjiye vurgu yapıldığı esnada dünyada tıpkısı savaşın çıkmasının peşi sıra taşıl yakıtların önemine aksan yapıp, EPDK ’nın bu konunun neresinde olduğu sorusu konusunda Yılmaz, şunları söyledi: “Başında bunun. EPDK namına tığ dedik ki, ‘Yeşil enerjiyi, rüzgarı, çağ enerjisini, yenilebilir enerjiyi bizim sektöre kabul ettirmemiz lazım. ’ Bunun amacıyla hangi yapmamız gerekiyor? Yapmadığınız şeyi başkasına söylemeyin, tavsiye etmeyin. Biz zat enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Ankara ’üstelik önceki yeşil binalardan biriyiz. Hatta belki da ilktir. Sertifikalarımızı aldık, öz enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Yani tercüman olmak bazen yetmiyor. Şayet söylediğiniz özdek, sende o ahlakı, o çizi şeklini görmüyorsa onun elçisi olmaz.