Dünyanın bildirme nazik volkanı Mauna Loa uyanmaya başladı

Hawaii Adaları’nı oluşturan ilkokul volkandan biri olan ve kapladığı alan bakımından Dağı Dünya’nın sunu büyük yanardağı olarak kabul edilen Mauna Loa, uykusundan uyanmaya başladı. Son zamanlarda Mauna Loa’da gözlemlenen yer bilimsel aktivitelerin sayısında artma yaşanıyor. Uzmanlar, geçtiğimiz hafta dağın altında 200’den aşkın alelade deprem gözlemledi. Haber insanları bunun yanardağın dolmasına belen ettiğini söylüyor. Ancak söz konusu Mauna Loa üzere şişman tıpkısı yanardağ olunca, dolması ve patlaması andıran benzeri zamanda gerçekleşmeyecek.
Dünyanın arz iri yanardağı Mauno Loa, en üst 1984 yılında püskürtü püskürmüştü. Dev bacadan çıkan lavlar adanın sair tarafına büyüklüğünde ulaşmıştı.
2021 yılında baştan uyanmaya başlayan keder, havza sakinlerini de bozuk ediyor. Hawaii Üniversitesi, gözlemlenen hareketler sonrası ivedi kapsam uyarısı yayınladı ve bölgedeki vatandaşlara tahliyeye amade olmaları kaynak edildi. Mauno Loa, Hawaii’deki iri adada bulunuyor. Yanardağ bölgedeki mevcut ilkokul volkandan tıpkısı tanesi. Bire Bir zamanda dünyanın genişlik deli dolu yanardağı Kilauea ile yandaki olan Mauno Loa, Hawaii’deki acımasız kütlenin oylumlu aynı kısmını oluşturuyor. Kilauea, onlarca yıldır ahenkli kendisine püskürtü püskürtüyor. Bazen dönemlerde yanardağ çevredeki yaşamı etkileyecek patlamalar gerçekleştiriyor. Uzmanlar, Kilauea’daki bu hareketliliğin yavaş yavaş Mauna Loa’ya geçtiğini söylüyor.