Dirim belirtisi gösteren Kervankıran, uzay yarışını kızıştırdı

Geçtiğimiz günlerde bakir buluşlarını açıklayan fen insanları, Çoban Yıldızı gezegeninin asidik bulutlarında “fosfin” ünlü bire bir gaz belirleme ettiklerini ve bunun gizil yaşam belirtisini belen ettiğini açıklamıştı. Olgun insanları, fosfini önce adına Hawaii’de kâin James Clerk Maxwell Teleskopu sebebiyle tespit ettiklerini ve Şili’de saha düzlük Atacama (ALMA) teleskop dizisini kullanarak bunu doğruladıklarını belirtmişti. Çulpan’te yaşam belirtilerine rastlanması bir nice gök şirketinin ilgisini çekti. Örneğin NASA, halihazırda iki ayrımlı Akşam Yıldızı göreviyle ilerlemeyi düşünüyordu. Ancak söz konusu keşfin peşi sıra Çoban Yıldızı görevlerinin hedefini değiştirecek NASA, bu görevleri gezegende fosfin ve ecnebi hayat belirtisi araştırmak için kullanacak. Rusya Federal Gök Ajansı (Roscosmos) da Akşam Yıldızı’le çok yakından ilgilenmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde izah fail Roscosmos başkanı Dmitriy Rogozin, Kervan Yıldızı’e ehil çıkarak onu bir Rus gezegeni kendisine tanımlamıştı. Rogozin ayrıca, gezegende araştırmalar beğenmek üzere millî benzeri proje başlatılacaklarını belirtmişti.
Fakat ÇAKER ve Rusya dışında Kervankıran’le ilgilenen yabancılar üstelik var. Gelişmenin duyulmasından sonra Acımasız yatırımcı Yuri Milner’ın desteklediği Breakthrough Initiatives adlı hususi benzeri yapılış, gelişmemiş vadeli aynı Çolpan irfan görevini gerçekleştirmenin yollarını aramak amacıyla genişlik ongun bili insanlarından oluşan benzeri kadro oluşturduklarını açıkladı.
Araştırmacılar, Venüs atmosferinde kâin fosfinin sadece canlılar eliyle oluşturulabileceğini söylüyor. Fakat kâh malumat insanları, bu hipotezi sorgulayarak söz konusu gazın daha açıklanamayan atmosferik ve yer bilimsel süreçlerden kaynaklanabileceğini ifade ediyor.