Cıvıl Cıvıl ’bile etkisiz arazilerden 75 milyon teklik kazanıldı

Cıvıl Cıvıl’bile ince yıllardır bakımsızlıktan aylak artan, zürriyet, gübre ve ekipman desteği verilen üreticiler vasıtasıyla baştan tarıma kazandırılan 14 bin dekar arazide üretilen ürünlerle şehir ekonomisine 75 milyon teklik ilave gelir sağlandı. Tarıma kazandırılan 14 bin dekar arazide buğday, mavi ballıdarı, nohut, mercimek, arpa, soya, sahlep, kumpir ve yemleme bitkileri ekildi. Belediyenin kurduğu ekincilik şirketi tarafından üreticilerden alınıp satışı yapılan ürünlerle şehir ekonomisine 75 milyon teklik arttırma dirimsel sağlandı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, işsiz arazilerin, kendiliğinden yeten aynı kent bina etmek için tarıma kazandırıldığını söyledi. Tarım çalışmalarını hayata buyurmak üzere şehremaneti bünyesinde Tarım Dairesi kurduklarını belirten Güler, “Cıvıl Cıvıl ’nun atıl, yani metruk sahalarını tarıma açtık. Buradaki asıl amacımız, yalnız başına yeten aynı kent boşaltmak. Bunun amacıyla de azık güvenirliği akıbet evre heybetli. Burada siyez buğdayı üzere çok eke girdileri, bire bir zamanda tıbbi hoş kokulu bitkileri yetiştirecek şekilde özel tropikal meyve denemelerini açmak için çokça serbest aynı çalışmaya girdik.
Salep üretiminden tutun mavi yemişe kadar burada değişik ürünleri denedik.Burada hem işaret üretiliyor hem hayvancılığın girdilerinden olan yemler yetiştiriliyor.” diye niteleyerek konuştu. Yapılan çalışmalarla, bu yıl tarımdan 75 milyon lira dirimlik sağlandığını tabir eden Güler, “Bir zamanda yumurta üretimi üstüne çokça iri bir akış yaptık. 50 bin testis satılamazken, şirketler batkı ederken şu anda ilde 35 milyona vasıl bir yumurta potansiyelimiz var. Bunun as ve pazarlama hatlarını yaptık. 600 ’e mümasil mağazada Büyükşehir Belediyesi ’nin yumurtaları satılıyor. Hiç yoktan kurduğumuz Tarım Dairesi ile yumurtayı karışma etmeden vakit kaybetmeden ekincilik ürünleriyle 75 milyon teklik bir geliri sağlamış olduk.” diye konuştu. Kentteki ekincilik çalışmalarıyla ek değeri faziletli ürünlerin üretileceğini kaydeden Güler, “Ordu’birlikte asıl nişane fındık. Dünyada bildirme aşkın fındık üreten devlet durumundayız amma fındıktan katma derece üretmiyorduk.Dolayısıyla burada biz anca bir iş yaptık kim; ek değeri yüksek ürünlere geçtik. Kargaşa ’nun tıpkı gayrı koca ürünü bal. Ordulu arıcılarımız seyyar namına da ballarını üretiyorlar. Fakat balın dışında saf sütü kabil ilişik değeri erdemli ürünler var. Bunları üretiyoruz.
Onun dışında bakir ürünlerin denemesini yapıyoruz. Kivi üretiminde dolgunca aynı noktadayız. Demincek kivinin kurutulması, suyu ve gayrı ek değeri erdemli ürünlerine koymak istiyoruz. Bu çalışmalarla eldeki ürünleri hem arttırmayı hem mülhak değerini yükseltmeyi düşünürken, kullanılmamış kitap denemelerini sürdürüyoruz. Salep, çok karlı bir gelişim. Mavi yemişin neredeyse anavatanı olduğu söylenen tıpkısı il olduk. Hele siyez buğdayı. Buğday ithal eden Türkiye, 10 bin almanak ürününü üretmiş oluyor.” ifadelerini kullandı. .