Borsa İstanbul’dan Abu Dabi Borsası’na teknoloji ihracatı

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın Mürekkep Arap Emirlikleri’ne yaptığı mülakat sırasında Borsa İstanbul ile Abu Dabi Borsası arasında ticari sözleşme imzalandı. Borsa İstanbul AŞ’den yapılan açıklamaya bakarak, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ile Abu Dabi Borsası Umumi Müdürü ve Arka Yöneticisi (CEO) Saeed Desise Dhaheri eliyle imzalanan ticari itilaf kapsamında Borsa İstanbul, Abu Dabi Borsası’na vukuf teknolojileri alanında uygulama ve danışmanlık desteği verecek. Öte yandan Abu Dabi Borsası’na sistemlerin kurulması, entegrasyonu, platformun güncellenmesi, verilerin kullanılmamış platforma aktarılması, aplikasyon ve kabul testleri, deneyim aktarımı ve eğitimleri kadar destekler birlikte sağlanacak. Hizmetlerin bir kısmı alarga erişimle aynı kısmı üstelik Abu Dabi’den verilecek.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, imzaladıkları bu ticari geçim ile önceki hizmet ihracatını gerçekleştirdiklerini rapor etti. Ittifak çerçevesinde, Abu Dabi Borsası’nın teknolojik dönüşüm çalışmalarına yardımcı olacaklarını belirten Ergun, şunları kaydetti: “Bu icraat çerçevesinde vukuf ve tecrübelerimizi bambaşka borsalara bile aktarabilmek konusunda çokça heyecanlıyız. Bu projede genişlik etkin şekilde cümle testleri, hep entegrasyonu ve marifet nakil işlemlerinde Abu Dabi Borsası ile alay malay çalışacak, mütenevvi konularda danışmanlık verecek ve elimizden gelenin bildirme iyisini yaparak bu projeyi Borsa İstanbul ’un işaret projesi namına yer sunturlu şekilde tamamlayacağız. Önümüzdeki dönemlerde bu tür gelişim birliklerini değişik projelerle artırarak devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda türlü konularda farklı borsaların taleplerini değerlendiriyoruz.”
Abu Dabi Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hisham Khalid Malak üstelik global ortaklıkları genişletmenin, Abu Dabi Borsası’nın likiditeyi arttırma, piyasa verimliliğini ihya ve piyasanın sürdürülebilir büyümesini mizan stratejisinin temel unsuru olduğunu vurgulayarak, “Borsa İstanbul’un, Abu Dabi Borsası’nın teknoloji kapasitesinin daha birlikte geliştirilmesinde oynayacağı rolü kıvançla karşılıyoruz. Ayrıca, teşrinisani ayında imzalanan uyuşma zaptı doğrultusunda borsalarımızın aykırı yararı üzere elan çok iş birliği alanı keşfetmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Abu Dabi Borsası Genel Müdürü ve CEO ’su Saeed Hamad Şike Dhaheri birlikte Borsa İstanbul ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu girişimin, Abu Dabi Borsası’nın teknoloji kapasitesini elan da artıracağını kaydetti. Eskimemiş ortaklarla mail çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini dile getiren Hıyanet Dhaheri, “Abu Dabi Borsası işlemleri elan verimli ağıl değirmek ve almaç deneyimini yükseltmek amacıyla kullanılmamış teknolojiye yatırım yaparken, kitap ve bakım yelpazesini de genişletiyor. Sonuç aylarda, yenilikçi uygulayım bilimi sunmak namına Nasdaq ile paydaşlık kurarak tıpkısı seri kotasyon gerçekleştirdik ve türev piyasasını devreye aldık. Katılım ağımız, ihraççılar ve yatırımcılar için yeğleme edilen bire bir ortalık olma yolundaki Abu Dabi Borsası One stratejisine oylumlu ölçüde ulama sağlamaktadır.” dedi.