Bayraktar DİHA TEKNOFEST’te: 2022’de sekans imalata geçmesi planlanıyor

Havacılık, Feza ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te görücüye sâdır Bayraktar Amudi İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi (DİHA), dikey baş aşağı kalkış özelliğiyle yurt alanda ameliyat kabiliyeti sağlıyor. 150 kilometreye büyüklüğünde haberleşme menziline erbap olan araçta, sensör füzyonu yardımlı tamam otonom iniş, kalkış ve seyir özelliği dahi bulunuyor. Bayraktar DİHA’nın düşük yakıt tüketimli benzinli motoru, faziletli direnç süresi sunuyor. Baykar Albeni Uzlaştırıcı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, Bayraktar DİHA’nın yarışlık gereksinimi olmadan olduğu yerden havalanarak hem bahir platformlarında hem birlikte karakollarda veya birlikler içerisinde konuşlanarak bu yarışlık ihtiyacını ortadan kaldırıp uçuşu gerçekleştiren aynı gelgel ara bulucu olduğunu söyledi. Kalkış ve inişini üstünde bulunan 4 skor zindelik motoruyla gerçekleştirdiğini tamlayan Özbek, “Henüz sonradan arkasındaki içten yanmalı benzinli motoruyla dahi normal seyrini gerçekleştiriyor. Bu şekilde hibrit tıpkı yapıya cemaat olması nedeniyle bile seçme elektrikli albeni aracının ehil olamayacağı büyüklüğünde ince şekilde 12 saate büyüklüğünde havada kalabiliyor.” diye niteleyerek konuştu.Üzerinde bulunan sıra kamerası, termal müşteri, lazer işaretleyici ve meydanlık ölçer ile yerdeki birlikleri eş güdümlü edebiliyor. 50 kilogramlık kalkış ağırlığı var. Angıç açıklığı 5 metre ve 20’ye 20 metrelik bire bir kayran içerisinden dikey iniş kalkışını gerçekleştirebiliyor. 9 bin feet bu tayyare için cerrahi müdahale irtifası, fakat 15 bin feete kadar çıkabiliyor. Seyrini de 45-50 knot arasında gerçekleştiriyor. Bu tıpkısı gözlem İHA’sı, etraflı süre havada kalabiliyor, aktif platformlara da baş aşağı kalkış yapabiliyor.
5 kilogramlık faydalı angarya, operasyona göre farklılık gösterebiliyor. Kamerada olduğu üzere motorda üstelik evcil hal ortaklarımız var, bununla ait benzeri proje üstelik yürütülüyor. Mevcut sınav edilen uçak üzerinde Akil Baliğ Motor’un geliştirdiği motor asma. Bu motorun uçakta kullanılması planlanıyor. Bu motosiklet, elektronik mahrukat enjeksiyonlu bire bir motor.Karbüratörlü ayrımsız motorla karşılaştırıldığı ant çokça henüz emniyetli oluyor. Antrparantez, üzerindeki alternatör yardımıyla da hep sistemi besleyebiliyor.”
Baykar Gelgel Ara Bulucu Tasarım Mühendisi Özbek, dünyada bu form ürünlerin olduğunu ancak sayılarının çok beş altı olduğunu vurgulayarak, “Çünkü bu aleniyet tıpkısı kur. Mini İHA üzere aracısız atık 5 kilogram ağırlığında da değil, taktik sınıfındaki TB2 kadar aheste da değil.” ifadelerini kullandı. Özbek, sözlerini şöyle tamamladı: “Dikey kalkışı elektrikli yaptığımız amacıyla pil teknolojisi ile birebir oranlı namına bu uygulayım bilimi geliştikçe bu yapıt dahi daima gelişecek ve kapasiteleri artacak. Ayrımlı görevler yapabilen, mühimmat taşıyabilen versiyonlarını de gitgide DİHA ’larda görebiliriz. Bu gelgel aracının içerisinde beğenilen aviyonikler, elektronik sistemler ve yazılımlar, elhak kendini Mini İHA’bile, Bayraktar TB2’de ve AKINCI’de kanıtlamış sistemler.Bayraktar DİHA ’nın şu anda pervaz testlerini bitiriyoruz, testleri bitirdikten bilahare seri imalat ve teslimatlarını inşallah 2022 içerisinde görebiliriz.”
.