Android kullanıcılarının konuşmalarını sezdirmeden kaydeden dokuncalı yazılım belirleme edildi

Zararlı yazılım denince akla geçmiş gelen işletim sistemi olan Android, yıllardır bu çeşit saldırılara maruz kalıyor. Google, her defasında bu uygulamaları mağazadan kaldırsa dahi silinen uygulamaların yerini, özge zararlı uygulamalar dolduruyor. Günümüzde ayrımsız milyardan aşkın akil telefonda mevcut Android işletim sisteminde bakir bire bir kırıcı gayeli yazılım tespit edildi. Düzenlilik şirketi ESET marifetiyle belirleme edilen zararlı yazılım, kullanıcıların konuşmalarını sezdirmeden kaydedip özel mesajlara büyüklüğünde erişebiliyor.
Android/SpyC23.A isimli yazılım, cali benzeri Android mağazasındaki icraat marifetiyle telefonlara bulaşıyor. Incitici niyetli eşhas; AndroidUpdate, Threema ve Telegram gibi uygulamaların düzme sürümlerini yayınlayarak bu zararlı yazılımı kurbanların telefonuna yükleyebiliyor. Araştırmacılar, cali yazılıma tılsım adına kullanıcıların uygulamaları sadece Google Play Store üzerinden yüklemelerini söylüyor. Ancak Google Play üzerinden haşiv yaparken da, mutlaka yorumlara ve puanlama derecelerine göz atmanız gerekiyor.
Incitici niyetli çalışmalar, Google Play Store amacıyla rastgele ahit bir sorun oldu. Google, 2019’un başlarında kullanılmamış yapay zeka sistemini duyurarak, dokuncalı uygulamalarla mücadelesini sürekli geliştirdiğini açıklamıştı. Öte yandan Google’ın düzenlilik servisi Google Play Protect, aylı uygulamaların emniyetli olup olmadığını aktarmak amacıyla günce 50 milyar uygulamayı kullanıcıların telefonundan tarıyor. Iştirak, aynı zamanda 2017 yılında Google Play Store’dan 700 bine yakın uygulamayı kaldırmış ve 100 bine mail uygulama geliştiricisini engellemişti.