Aksaray’da 2 Bin 135 Esnaf Cesaret Onayı Bekliyor

KEMAL ITIBAR ATALAY

Aksaray Esnaf ve Sanatkarlar Yüreklilik ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yaşar Kızıl, Esnafa Destek kredisine Aksaraylı esnafın nazik rabıta gösterdiğini belirterek, 2 bin 135 esnafın güven onayı beklediğini açıkladı. “Basit esnafın dokunaklı cesaret talebine yetişemiyoruz. Mart ayına büyüklüğünde kredi müracaatı almıyoruz” diyen Değerli, üçüncü aydan sonraları müracaatların yeniden açılacağını söyledi.

Aksaray Yüreklilik ve Sanatkarlar Itimat ve Kefillik Kooperatifi Başkanı Yaşar Değerli, bugün ZÜMRÜDÜANKA Bilim Ajansı’na yaptığı açıklamada, 2 bin 135 esnafın bankalardaki incelemelerinin sürdüğünü, itimat almaya türe kazanan esnafın mart kocaoğlan içre cesaret ödemelerini alacağını anlatım etti.

“YÜZDE 7,5 FAİZLE İYİ BİR İMKAN SAĞLANMIŞ OLUYOR”

Yaşar Kızıl, tutu ve kefil banka skoru iyi olan esnafın emniyet alabileceğini belirterek, “Umum Bankası aracılığı ile kooperatifimiz yerine, pespaye esnaf diye niteleyerek tabir ettiğimiz esnafımız, göz kaydı ve sicil kaydı tevessül etmek gibi normal güven talebinde bulunuyor, biz esnafa kefil oluyoruz, esnaf de kendine kefil oluyor, şartlar makul olursa yüzde 7,5 faizle esnafa bol bire bir imkan sağlamış oluyoruz” dedi.

Emniyet kayırıcı limitinin 500 bin TL olduğunu söyleyen Zer, liyakatsiz çevirgeç ahzetmek isteyen esnafın da 1,5 milyon TL güven kullanabileceğini belirterek, akim anahtar güven talebinin çokça aşkın olmasından dolayı 1,5 milyon TL’lik yüreklilik ihtiyacını karşılayamadıklarını belirtti.

“MART AYINA BÜYÜKLÜĞÜNDE KREDİ TALEPLERİNİ ALMIYORUZ”

Güven müracaatlarının aile ayının önceki haftasında alındığını söyleyen Altın, benzeri hafta süresince binin üstünde esnafın başvurma ettiğini söyledi. Kızıl, “500 bin TL’lik yüreklilik talebinde mevcut esnafımızın kredisinin onaylanması üzere ipotek ve kefil bulması, bankalardaki güven notunun bol olması ve icralık takibinin olmaması gerekmektedir” dedi. Kızıl, mart ayına kadar kredi taleplerini durduklarını rapor ederken, “Başvurma alamıyoruz. Üçüncü ayda esasen müracaatları almaya başlayacağız” diyerek konuştu.

Zer, basit esnafın kişi yağında kavrulan tıpkısı itilaf olduğunu belirterek, “Esnafımız, zat yumurtasını kendi sahanında pişiren bire bir anlaşma olduğu amacıyla krediler ile kendisini hile etmeye çalışıyor. Bankalar de bizim kullandırdığımız esnaf kredileri üzere tıpkı müşkülat çıkartmıyor” dedi.