Akkuyu’da dördüncü vahit, çalışan sayısını artıracak

Mersin’birlikte Akkuyu Nükleer Kilolu Santrali’nin (NGS) yapımı bitmeme ediyor. Akkuyu Nükleer YEMEK Yapı ve Üretim Aranjman Direktörü Denis Sezemin, santralin inşaatında 12 bin kişinin çalıştığını söyledi. Acımasız direktör Sezemin, Antalya’dahi planlı 14. Acun Erke Kongresi ve Fuarı’nda açıklamalarda bulundu. Sezemin, Akkuyu NGS’nin kurulmasıyla Türkiye’nin çekirdeksel sektörde kullanılmamış yetkinlikler edineceğini belirterek, bu sayede ülkede kullanılmamış sektörlerin oluşacağını aktardı. Akkuyu’dahi dördüncü vahit, etkin sayısını artıracak video
Akkuyu NGS’nin daha inşaat aşamasındayken “Sazak bölgesinin arz balaban işvereni” haline geldiğini belirten Sezemin, “Tamam şümullü yapım çalışmaları 3 nükleer korkulu santrali ünitesinde devam ediyor ve orada da 12 bin birey çalışıyor. Bunların yüzdelik 80’inden dahası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Bu yıl içerisinde 4. okkalı ünitesinin inşaat lisansının alınmasından bilahare, sahada müteharrik emanet sayısı daha üstelik artacaktır.” diye niteleyerek konuştu. Sezemin, bu sene ortamında asıl aşamalardan biri olan birinci güç ünite reaktör kısmında esas para dolaşımı borazan hatlarının kaynaklanması işlemini fayrap etmek için hazırlıkları sürdürdüklerini belirtti.ağır ünitesinde de yapım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Sezemin, 4. ağırbaşlı ünitesinde Çekirdeksel Düzenleme Kurumu tarafından sunulan sınırlı düzentileme izni kapsamında yapım hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle devam etti: “Genel santral tesisleri ve binaları inşaatında dahi çalışmalarımız çalışkan olarak bitmeme ediyor. Birinci alçak ünitesinin devreye alınması üzere 560 binanın yapılması ve devreye alınması gerekiyor. Benzersiz olan bahir ve bucak hidroteknik yapılarımızın inşaatı çokça enerjik ve acul benzeri şekilde yürütülüyor. Santralin soğutmasında kullanılacak bahir suyu, hangi radyolojik ne fiziksel hangi da kimyasal aynı etkiye maruz kalmadan tıpkısı şekilde denize deşarj edilecek. Beribenzer misilsiz bire bir mühendislik çözümü olan tıpkı çekicilik baloncuk sistemi dahi balıkları koruyacak. Hem balıkların su alma tesislerine girmesine bariyer olacak hem üstelik bahir suyunu oksijenle zenginleştirecek.”
Koronavirüs başladığında Akkuyu NGS sahasında koronavirüs ile uğraş işler merkezi kurduklarını tamlayan Sezemin, “Sahada yapılan hep icraat, takvime akla yatkın olarak yürütülüyor.Sezemin, deli dolu adına müteharrik bu eşkal eliyle, insanların enfeksiyona maruz kalmamaları ve virüs bulaşmaması için bütün lüzumlu önlemlerin alındığını vurgulayarak, “Akkuyu NGS sahasında erişimimiz olan bütün aşılama türleriyle çalışanlarımızın ilkah sürecini yürütüyoruz ve şu zaman bakımından Akkuyu NGS sahasında etkin uzmanlarda aşılama olma oranı yüzdelik 80’den çok.” dedi. Santral sahasındaki şirketlerin çoğunun gereç, takım ve bakım tedarikçileri olan Türk şirketler olduğunu nâkil Sezemin, kâh Türk şirketlerinin ilişkin sertifikaları aldıktan sonradan santral için eke olan “4. düzenlilik sınıfı” ekipmanları birlikte tedarik edebileceklerini sözlerine ekledi..