Ağrılı öğrencilerin yaptığı ‘robot kuş atmaca’ TEKNOFEST’te sergilendi

Dünyanın yeryüzü büyük havacılık, gök ve teknoloji festivallerinden birisi olan TEKNOFEST, Atatürk Havalimanı’nda kapılarını açtı. Türkiye’nin ciharıyek yanından gençler TENOFEST’e atak ederken, yaptığı icatlarla gelenler ise ayn doldurdu. Bu gençlerin beyninde olan ve Ağrı’dan gelen Kemalettin Demirbaş  ile yeğenleri Habip ve Resim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Rumeysa Demirbaş, birçok projeye imza attı. Ilkin insansız çekicilik araçları tutmak amacıyla bir nice proje üzerinde çalışan emmi ve yeğenleri, serencam 2 yıldır ise Robot Kuş Projesi için çalışıyor. Havalimanları ve ekincilik arazileri çevresine mevrut kuş sürülerini açmak ve askeri keşif için yapımına başlanan akkuş görünümlü robot kuş, fiber destekli maddelerle 9 aylık dayanabilen benzeri çalışmayla tamamlandı. Robot kuşun gizlenmiş özelliğine kavuşması ise daha ince sürdü. Robot kuş, 2 yılın böylelikle bugünkü görümüne kavuştu. Aynı üniversitede okuyan Resim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Rumeysa Demirbaş, robot kuşun angıç, pöçük ve başını, doğanın renklerine ağır ezgi ayla haberdar etmek için 18 kat çizdi. TÜBİTAK eliyle düzenlenen yarışmada sabık yıl ikincilik, bu sene ise birincilik elde eden proje, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’te sergileniyor. Yeğeni Sevgili Demirbaş ile Türkiye’birlikte hastaneler arası tıbbı mostra haiz geçmiş dronu geliştirdiklerini tamlayan Demirbaş, bu ve tıpkı projelerde istedikleri sonuçları almadıkları amacıyla eskimemiş projelere üstünde çalıştıklarını anlattı. Bakir projeleri üzere emek başlattıklarını ve orion kuşları yakından incelediklerini anlatım fail Demirbaş, “Bu kapsamda robot kuş projesine yöneldik hele gizlenmiş özelliği olduğu için. 2 yılın peşi sıra geçmiş uçuşunu gerçekleştirdik ve tamamladık. Projemiz halen gelişim aşamasında. Henüz sonra askeri ve savunma sanayinde kullanılabilecek kameralar, haritalandırma gibi özellikler ekleyebiliriz.” diyerek konuştu. Çakılı veya döner sermaye kanat bire bir hava aracının uçtuğu devir boyutu hangi büyüklüğünde aşağılık olursa olsun insanlar aracılığıyla ayırt edilebildiğine dikkati çekici Demirbaş, şunları kaydetti: “Robot kuş projesi doğayı taklit ettiği için, mergup bölgede karşıdaki güç ve hedeflere kendini ayırt ettirmeden bilgiler toplayabilir.Diğer insansız gelgel araçlarından farkı ise çokça henüz sessiz olması. Değişik çekicilik araçlarının pervanelerinin sesi dünyada tıpkısı sorundur. Bizim robot kuş projemizde pervane olmadığı için, redaktör dişli sistemiyle çalıştığı amacıyla, sesine de takılmak mümkündür. Alışılagelen aynı albeni aracından yüzde 90 daha sessiz. 50 metre ve üzerindeki uçuşlarda gürültülü az daha on paralık duyulmuyor.”
Habib Demirbaş ise robot kuşun ustalık özellikleri için bilgi verdi. Robot kuşun değişik albeni araçlarından değişik olduğunu anlatan Demirbaş, şöyle bitmeme etti: “Değişik cemi albeni araçlarından değişik kendisine angıç çırparak uçabiliyor, fan ile çalışmıyor. Angıç açıklığı kestirmece 1 metre, boyu 80 santimetredir. Kestirmece 300-350 gram ağırlığında. Bir atmaca boyutunda ürettik ki doğayla bağırsak içe ve düzenli olsun. Çok mübarek tıpkı nakız var.Manevrayı kuyruk üstleniyor. İrtifayı üstelik kuyruk ile yükseltip alçaltabiliyoruz. Batarya dışında herhangi bir husus bizim elimizden bundan sonra. Üzerinde bulunan motorların sargısına kadar bizim müdahalemiz oldu. Yazılım noktasında başka çekicilik araçlarının hazır kurulumları dışında zat algoritmaları ile oynadığımız yazılımlar ürettik.”
Demirbaş, şu dakika robot kuşun faal uçuşunu tamamladıklarına dikkati çekerek, bundan sonra istedikleri kuş türünü kat sayı alarak, ayrımlı görevleri yürütme edecek robot kuşlar üretebilecekleri anlattı. Demirbaş, yalnız hava araçları değil karaca araçları ve sualtı sistemleri ile ilgilendiklerini rapor etti.Yaptığımız karakol uçuşları ile kuşlar kendilerini o bölgeye ilgili hissetmeyecekleri için bir sonraki dönemde elan güvenli hissedecekleri bölgelere barhana ediyorlar. Böylelikle sürekli aynı çözüm üretiyoruz. Başka albeni araçları ayrımsız etkiyi oluşturmaz. Becerikli bire bir kuş havada kanat çırpmadığında his amacı güderek kendini sair kuşlara tanıtıyor. Angıç çırptığında ise ayrıksı kuşlar kendilerini tehlikede hissediyor. Kuşlar, yetenekli kuşun kanat çarptığını gördüklerinde av moduna geçtiğini düşünüp kendilerini savunmaya alarak o bölgeden uzaklaşıyor.” Demirbaş, başta ihsas tevessül etmek için ayrımlı amaçlar için kullanılabilecek projeleri amacıyla ilgililerden destek istedi. Robot kuşun tasarımında fariza düzlük AİÇÜ Kılık Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Rümeysa Demirbaş birlikte kanat çırpma büyüklüğünde, robot kuşun pinhan olma özelliğine de odaklarını anlattı. Üst süresince kauçuk köpük kullanarak katıksız renkler yakalamaya fiilen görsel tasarımı tamamladık. Yaklaşık 18 ayrı angıç çizdim. beher kanat bir haftamı aldı.” dedi. Demirbaş, bağış kayran benzeri projede görev almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akranlarına de bu çeşit projelerde görev almaları tavsiyesinde bulundu.
.