Afrin’den gelen zeytinyağların sağlıksız olabileceği uyarısı

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yenmiş Okay, sonuç yıllarda Suriye’nin yıldız batısında mevcut Halep iline bağlı kaymakamlık olan Afrin ’den alçak miktarlarda zeytinyağı geldiğini ifade ederek, gayrisıhhi icraat olabileceğine dayalı dikkati çekti. Okay, bu gelen zeytinyağların Ekincilik Itimat Kooperatifi aracılığıyla alınıp, ihraç yapılmak kaydıyla bu işle uğraşan tecimen ve sanayiciye satıldığını belirtti. Okay, “Oradaki çiftçinin aldığı desteklemelerle ve komutan fiyatlarıyla bizim çiftçinin aldığı gübresi, mazotu, ilacı ve girdi maliyetleri çokça değişik. Bire Bir kulvarda koşuyorsunuz ama bir şartlara eş değilsiniz. Bu dahi bizi lüzum istemez etkiliyor.” dedi. Okay, Afrin ’den getirilen zeytinyağının yeryüzü azından aynı dönemlerde ithal edilmemesi, ithal edilse birlikte satışa birden sunulmamasını istediklerini belirtti. Okay,  “Denklik ergin tıpkı laboratuvarda bunların çözümleme yapılarak bunların belirlenmesi. Hassaten azade bölgede bu yağların indirilerek açık bölge üzerinden satışın yapılması. Bu durumların caydırıcılığından çokça, kontrol mekanizmasının çalıştığı ayrımsız sistemi önerdik. Şu anne büyüklüğünde ayrımsız evolüsyon olmadı.
Bu yağın Türkiye ’ye gelmesi güç aynı ağırbaşlılık. Araştırmalarımıza bakarak Afrin ’deki zeytinyağının haddinden fazla verimli olmadığı. Bu pandemiden kıran bile tüm dünyada besin enflasyonu oluştu ve gıda fiyatlarında bir yücelme oluştu. Orada da yağ fiyatlarında ağır tıpkı itila var. İster istemez bunu ithal edenler bu işten gitmek zorunda kaldı. Önümüzdeki günlerde ne peki, biz da bekleyip göreceğiz.
Mevrut yağlar çöz piyasaya kazanmak için gelmiyor. Birlik tersi ihraç kaydı ile geliyor. Fakat lüzumlu istemez kaçaklar oluyor. Bu bile bizleri akıbet adım erinçsiz ediyor.” diye niteleyerek konuştu.