Afgan akademisyen Prof. Dr. İsmail Mashal, kadınlara destek amacıyla diplomalarını yırttı

Afganistan’da Taliban yönetiminin, güzeşte yıl 20 Aralık’ta kadınların darülfünun eğitimini ikinci duyuruya büyüklüğünde askıya almasının ardından faal yayında ağlayarak diplomalarını yırtan Prof. Dr. İsmail Mashal, kadınların eğitim hakkının engellenmesinin, onları “hapishaneye dercetmek” anlamına geldiğini söyledi.

Afganistan’da Taliban yönetimi benzeri yılı geride bırakırken kadınlara resmi terbiye neredeyse ağız ağıza yasaklandı. Serencam namına kadınların lisans eğitiminden yoksun bırakılması tepkileri beraberinde getirirken it canlı çok üniversitede eşitsizliğe dikkati kazanmak talip akademisyenler peş peşe ricat kararı aldı.

Misil’birlikte mevcut Davet ve Müşabih üniversitelerinin bildirişim fakültelerindeki görevlerinden çekilme ederek, katıldığı monitör programında protesto amaçlı diplomalarını yırtan Prof. Dr. İsmail Mashal, AA muhabirine, ülkede az daha ağız ağıza engellenen kız öğrencilerin eğitim hakkıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Mashal, Taliban yönetiminin kademeli kendisine kız öğrencilere eğitimi yasakladığını belirterek, “Okulların kadınlara yasaklanması, üniversitelerin yasaklanması bizim üzere haddinden fazla pahal tıpkı durum.

Bu duruma bu tonda reaksiyon gösteren evvel koca akademisyenim. Eğitimciliğe 18 yılımı verdim, saçlarım bu yolda beyazladı. Buna karşın parçalanmamış diplomalarımı yırttım. İtiraz söylemek istedim, sesimi çıkarttım çünkü bu gürültülü annemin sesiydi, kız kardeşim sesiydi.” ifadesini kullandı.

Ülkesindeki kadınların yeniden eğitim bilimi hakkına kavuşması için ayrıntılı ve zor aynı yola çıktığına değinen Mashal, “Şayet kız kardeşlerimize, kadınlara eğitimi yasaklıyorlarsa, ego üstelik tıpkısı yurttaş kendisine imdi bu yönetime hizmet etmeyeceğim. Okullar kızlar amacıyla yine açılıncaya kadar anneme, kız kardeşime, devlete tek yardımım dokunmayacak.” şeklinde konuştu.

Mashal, alıcı karşısında diplomalarını yırtmasının ardından ahiret yolculuğu tehditleri aldığı için sürekli düzlük yürümek zorunda kaldığını anlatarak, “Bazen tehdit mesajları aldım. Yedi gündür evime gitmiyorum. Karımı, çocuklarımı görmüyorum.” dedi.

“Kitabımın adı ‘Ölümden Sonraki Söz’ olacak zira birlik hayallerimizi mezara götürüyoruz”

Bugüne büyüklüğünde 5 pusula kaleme aldığını dile getiren Mashal, daha bitirmediği kitabının ismine Taliban’ın kız öğrencilerin üniversite eğitimini askıya almasıyla değişmeyen verdiğini dile getirdi.

Bu sesi kısacaklar, tıpkı ahit bu yolda öleceğim. Eşime, bu kitabı zaman beni keskin yargılamasın diye niteleyerek ego öldükten sonra yayımlamasını vasiyet ettim.” şeklinde konuştu.

Mashal, özge İslam ülkelerinde kadınların terbiye hakkının yasaklanmadığına belen ederek, “Yasak haberini aldıktan sonradan intihar girişiminde kâin kızlar oldu. ‘Biz aynı henüz okula gidemeyiz, ileride çalışamayız’ diye psikolojisi bozulan çok sayıda kadın var. Afganistan’da 20 milyon kadın var. Bu ülke nüfusunun yarısı ediyor ve bugün bu kadınlar evlerinde oturuyor.” ifadesini kullandı.

Mashal, diplomalarını yırttıktan bilahare sosyal medyada çokça konuşulduğunu belirterek, “Ben şunu diyorum elkızı toplumsal iletişim araçları kahramanı olmayalım gerçekten bir şeyler yapalım.” dedi.

“Kadınlara eğitimi engel olmak onları hapishaneye koymakla bire bir husus”

İslam’da kadınların eğitim bilimi almasına ilişik herhangi bir yasak bulunmadığına dikkati çekici Mashal, “Kur’an-ı Kerim’e bakarsanız bu hakkın Cenabıhak eliyle verildiğini görürsünüz. Cenabıhak ‘Yaratan Rabb’inin ismiyle oku’ ayetiyle insanlara okumayı emretmiş ama karı-eş ayrımı gözetmemiştir.” dedi.

Mashal, Taliban yönetiminin kadınlara karşı İslam’da sıfır ayrımcı uygulamayı yürürlüğe koyduğunun altını çizerek, “Taliban, milyonlarca Afgan kadının eğitimini yasaklayarak Cenabıhak’ın verdiği ana hakkı aldı.

Bu ne bizim ne de milletin hayrına.” değerlendirmesinde bulundu.

Hazreti Muhammed’in eşleri Hazreti Ayşe ve Hazreti Hatice gibi isimlerin hayatın süresince meydan alıp çalıştığına aksan eden Mashal, “Bu yasaklardan vazgeçilmezse milletle izzet beyninde şişman vuzuh oluşur. Kadınlara okulları yasaklamak onları hapishaneye koymaktır. Kadınların yüzüne ekol kapılarını kapatırsanız hapishanelerin kapılarını açmış olursunuz.” diye niteleyerek konuştu.

“Kadınlara terbiye hakkının yeniden verilmesi üzere gelişigüzel şeyi yapmaya hazırız”

Taliban yöneticilerinden kızlarını az dışında eğitime gönderenler olduğunu kaydeden Mashal, “Kendi kızlarınız Avrupa, Pakistan, Londra ve ABD’ye gidip doktoraya büyüklüğünde eğitimlerine bitmeme edebiliyor. Sizden irade ediyorum, cevaz verin kızlar arz azından 12’nci sınıfın sonuna büyüklüğünde okuyabilsin.” dedi.

Mashal, kadınlara terbiye hakkının baştan verilmesi amacıyla temas şeyi yapmaya hazır olduklarının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şayet diyorsanız ki burada arabozanlık doğuyor. O ahit cesamet adına önlemini alın. Şayet yasağın ardındaki illet fesatsa önlenmesi için biz size yardım edeceğiz.

Siz hangi derseniz kabul ediyoruz. Siz dahi kadınların çalışmasına ve okumasına izin verin.”.