“Acun Kahvaltı Günü” UNESCO amacında

Van’ın kahvaltı kültürünün tanıtılmasını seçmek üzere temas yıl haziran ayının geçmiş münasebet gününün UNESCO tarafından “Dünya Kahvaltı Haset” car edilmesi için Van Ticaret ve Uran Odası (Van TSO) öncülüğünde başlatılan süreçte önce etap atıldı.

Otlu peynir, murtuğa, kavut, kavurmalı er bezi, cacık, benzin kaymağı ve karakovan balı kadar ürünlerle hem hücre hem da mideye seslenme eden Van kahvaltısının bilinirliliğinin artırılması hedefleniyor.

Bu amaçla 9 sene önce 51 bin 793 kişinin katılımıyla “Dünyanın yeryüzü hareketli kahvaltı sofrası” rekorunun kırıldığı kentte, Van TSO tarafından haziranın önceki ilişki gününün resmi olarak “Acun Kahvaltı Haset” zar edilmesi ve UNESCO Konkre Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesi amacıyla sabık yıl UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna başvuru yapıldı.

Değerlendirme sonucu Van TSO’ya gönderilen yazıda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kültürel Bırakıt İhtisas Komitesi’nde talebin değerlendirildiği ve sürecin icracı çekicilik olan Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla takibinin akıllıca görüldüğü bildirildi.

Van TSO Başkanı Necdet Züht, AA muhabirine, Kovid-19 salgını sürecinde “Acun Kahvaltı Günü”nün toplumsal iletişim araçları hesaplarından paylaşılan fotoğraflarla kutlandığını anımsattı.

Van’de 2014’te “dünyanın bildirme hareketli kahvaltı sofrası”nı kurduklarını hatırlatan Züht, şöyle konuştu:

“Bunu sürdürebilir buyurmak, anadan görme kültürümüzü henüz eğin seviyeye görmek için çaba gider ettik.

Biz bile bu kültürümüzün dünyaya tanıtılması konusuna bire bir aşama henüz atmanın mutluluğunu yaşadık.”

Züht, haziran ayının geçmiş pazarı planlı etkinliğin sonuç iki yıldır Dışişleri Bakanlığı öncülüğünde yürütüldüğüne dikkati çekerek, UNESCO’nun görevlendirmesiyle yapılacak takibin peşi sıra “Dünya Kahvaltı Günü”nün UNESCO Somut Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne karışma edilmesini beklediklerini dile getirdi.

“Özlük ürünlerimizle fark yaratmaya çalışıyoruz”

Van kahvaltısının markalaşması açısından bu çalışmaların eke olduğunu tabir eden Züht, şunları kaydetti:

“Dünyada sabah yeli veren rekorlar sıralanırken Van kahvaltısı üstelik bunlar beyninde meydan alıyor. Bunu sürmek gerekiyor. İnşallah daha çok seçkin sene haziranın ilk ahzüita günü ‘Dünya Kahvaltı Günü’ yerine kutlanacak. Bazen iller mütenevvi ürünlerle öne çıkıyor. Kahvaltı yegâne başına tıpkı üründen ibaret değil, 20’ye mümasil üründen oluşan aynı öğünden saraka ediyoruz. Yemeden Içmeden öğle vakti ya de akşam ezanı yemeğiyle ünlü tıpkı site namevcut amma kahvaltısıyla angın hoppadak Van var. Nedeniyle kültürel değer açısından çıktığımız bu defa, yanında kahvaltının birleşenleri olan ürünleri birlikte veriş ürünü haline getirecek.

İller, ülkeler nazik rekabet ortamında. Bu rekabette fark yaratan çalışmaları daha eğin seviyeye çıkarmamız gerekiyor.”

İşletmeci Vazıh Acara dahi “Van kahvaltısı onlarca çeşitten oluşuyor. Sunu çok beğenilenler, murtuğa, otlu peynir, kavut ve kavurma. Itinasız kentimize gelip kahvaltı özne misafirlerimiz var. Bu anlamda Dünya Kahvaltı Günü’nün zar edilmesi amacıyla UNESCO’evet yapılan temenni bizi sevindirdi, heyecanlandırdı. Bu faaliyet Van kahvaltısının türe ettiği yere gelmesine olanak sağlayacak.” dedi.

Van’ı gezmeye mevrut Adanalı İlkay Elyiğit da Van kahvaltısının değişik illerdeki kahvaltıdan farklı olduğunu söyledi.

Kentin üstelik kahvaltısının dahi çokça adamakıllı olduğunu dile getiren Elyiğit, “Kahvaltıda çokça asıl ve değişik lezzetler var. Van kahvaltısı vakit kaybetmeden Van’ı değil ülkemizi külah ediyor. Tamamen tabii ürünler. Bu açıdan UNESCO önünde olması sevindirici.” ifadelerini kullandı.

.