1936 yılından bu yanan aynı yerde boza üretiyorlar

1936 yılından bu yanan bir yerde boza üretiyorlar

87 yıldır bire bir dükkanda 4 kuşaktır tıpkı lezzetle boza yapıyorlar

Ailenin 4’üncü poyra temsilcisi olan İsmail Soydan;

“Boza kültürünü Türkiye’ye Balkan göçmenleri ile getirilmiştir”

BİLECİK – Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde bire bir ev, 87 yıldır aynı dükkanda 4 göbek boza ve helva üretiyor.

Şita aylarında imdi tüketilen, kuşaklardır ilçede idareci aşçılarca titizlikle hazırlanan, geçtiğimiz yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu vasıtasıyla tescillenen helva ve tescili henüz alınamayan boza, ilçede ateş parçası göçmen tıpkısı ev vasıtasıyla yıllardır üretiliyor. İshak Soydan’ın 1913 yılında Yugoslavya’dan Pazaryeri’ne barhana ettiğini ve çok print şartlarda 1936’birlikte ilçede 90 metrekare tıpkısı dükkan kiralayarak başladığı helva ve boza üretimi 5 poyra 87 yıldır tıpkı yerde ayrımsız lezzetle devam ediyor.

“Boza kültürünü Türkiye’ye Balkan göçmenleri ile getirilmiştir”

Ailenin 4’üncü batın temsilcisi olan İsmail Soydan, 4 masa ve 20 sandalye ile hizmet vermeye bitmeme ettiklerini belirterek, “Pazaryeri’nde 85 yıldır bir dükkanda boza ve helva üretiyoruz. Ilkin, Bursa, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kütahya özellikle olmak amacıyla kasaba illerdeki market ve kuruyemiş tezgahlar birlikte bozamız ve helvamız yerini aldı. Boza kültürünü Türkiye’ye Balkan göçmenleri ile getirilmiştir. Şita aylarının yüce içeceklerinden birisi olmuştur. Bozanın çokça müfit benzeri içecek olduğunu, çocuklarda kemik yapısının güçlenmesine apotr olduğunu, esas sütünü artırdığını ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır” dedi.

“Büyük dedemizden aldığımız üzere devam ediyoruz”

İşyerlerinin 5’inci kuşakta birlikte inşallah bitmeme edeceğini anlatan İsmail Soydan, “Kaliteden ivaz vermedik, şişman dedemizden aldığımız kadar devam ediyoruz, 4’üncü poyra olarak hizmete sunuyoruz. Üretimimiz kaza merkezindeki bir atölyede oluyor. Tabütüvan aynı iş, günce 3 tona yakın boza üretimimiz oluyor. Sezonu dahi açtık, artımlı maşallah. Satışlarımız de haddinden fazla dolgunca” dedi.

Öte yandan nevale deposu adına aşina bozanın üretiminde akarsu, akdarı ve akdarı haricinde tek bire bir kimyevi yön bulunmadığı belirten Soydan, bozanın A, B, C ve E vitaminleri yardımıyla vücut direncini soğuk algınlığına cebin koruduğunu anlattı.