Yangınlar dolayısıyla karbondioksit emisyonlarında çoğalma

Global ısınma nedeniyle Dünya’nın averaj sıcaklıkları sürekli olarak artıyor, bunun sonucunda buzullar adım adım eriyor. Acun Hava Bilgisi Örgütü (WMO) verilerine göre 2020 yılı,  2016 ve 2019’un peşi sıra üçüncü en hamam sene adına kayıtlara geçmişti. 2021 yılı ise bilcümle dünyanın orman yangınlarıyla boğuştuğu bir sene oldu. Türkiye dahil kip haddinden fazla Akdeniz ülkesiyle, ÇAKER ve Rusya’dahi çalışkan olan üzücü orman yangınları, acun çapında karbondioksit salınımını temmuz ve ağustos aylarında rekor seviyelere çıkardı. AB’ye tutkun Copernicus Gaz Yuvarı Gözetim Merkezi’nden yapılan açıklamada, orak ayı ve ağustos aylarında yıldız yarımkürede çıkan kırıcı orman yangınlarının, ölçümlerin başladığı 2003 yılından bu yana kaydedilen en faziletli karbondioksit emisyonuna öğün açtığı kaydedildi.

Merkez, yangınların olağanüstü yoğunlukta olduğuna ve alışılandan elan tafsilatlı sürdüğüne işaret ederek, acun çapında sefer açtığı çıkarma miktarının orak ayı ayında 1258,8 megaton, ağustos ayında da 1348,6 megaton adına hesap pusulası edildiğini bildirdi. Acun çapında yangınların temmuz ve ağustos aylarında misil açtığı emisyonun yarısından fazlası, KÖLE ve Rusya’nın Sibirya bölgesindeki yangınlardan kaynaklandı. Rusya’nın; Yakutistan bölgesi ile Çukotka Özerk Okrugu özellikle oluşmak üzere, tek başına 970 megaton emisyona nöbet açtığı kaydedildi.

Şiddetli orman yangınları, bu bölgelerin beraberinde Türkiye, Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde de fert kaybı ve hasara misil açmıştı.