Uzmanlar, hele çocuklarda uygulayım bilimi bağımlılığına cebin uyarıyor

Hele koronavirüs döneminde mütezayit genel ağ kullanımı, yıllardır iri tıpkısı sevgili olmaya devam eden “teknoloji bağımlılığı” konusunu baştan gündeme getirdi. Uzmanlar ise özellikle çocuklarda sarrafiye gösteren tabiiyet üzerine aileleri uyarıyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Bilimi ve Araştırı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Imge Ensari, teknolojinin gelişmesi ve yaşamın gelişigüzel alanında çok namına kullanılmasıyla teknoloji bağımlılığının akıbet yıllarda toplumun ve ailelerin sunu majör sorunlarından biri haline geldiğini dile getirdi. Uygulayım Bilimi bağımlılığı üzerine, “içtimai iletişim araçları bağımlılığı”, “akil telefon bağımlılığı” ve “internet bağımlılığı” gibi madun başlıkların oluştuğunu rapor fail Ensari, “Artık, etil alkol ve esrar bağımlılığı gibi benzeri dahi uygulayım bilimi bağımlılığıyla cebin karşıyayız.” dedi.
Ensari, çocukların ve gençlerin teknolojik aletlerde geçirdikleri zamanın arttığına dikkati çekerek şu ifadelere düzlük verdi: “Çoluk Çocuk, aptal telefon ve toplumsal ağ başında geçirilen devir artıkça bundan keyif almaya başlıyor. Ayrıksı taraftan üs hayattan bu oranda uzaklaşıp mevhum ortamda sanal dostluklara cemaat olabiliyorlar. karşı karşıya iletişimin her an azaldığı, sanal iletişimin yaygınlaştığı, töz sıfır ilişkilerin civar plana çıktığı ayrımsız dönemde bu ilişkilerin getirdiği mutluluk birlikte gelip eğreti oluyor. O kısa sürekli mutluluk ihtimal onlara gani gelebiliyor ama tafsilatlı vadede baktığımızda aynı biricik bu alanda mutlu olmaya müteharrik şahıslar, bunu bağımlılık düzeyinde kullanmaya başlıyor. Ana hayattan ve toplumdan uzaklaşarak yalnızlaşıyorlar. Bu yalnızlığın getirdiği tartı, sorumluluk, bulut ve kaygılar dahi o kişilerin güdük sürede depresyona girmesine amil olabiliyor.”
Teknolojiyi tabiiyet düzeyinde kullanan gençlerin kilolu risklerle karşı karşıya olduğuna dikkati çekici Ensari, “Karı, çocuğunun birlikte, kanatları altında evinde güvende olduğunu düşünebilir amma çocuk zat odasında akıllı telefonuyla internete bağlanıp dünyanın benzeri ayrıksı ucundaki kendisine tek akla yatkın olmayan riskli benzeri bacanak ilişkisi kurabilir. Tabiiyet yapıcı maddelerin alışverişinde bulunabilir. Yani birçok riziko tıpkısı anda onları bekliyor. Eş, çocuğunun yanında olduğunu zannederken esasen o mevhum anlamda haddinden fazla ayrımlı yerlerde dolaşıyor gibi.” dedi. Gençlerin ve çocukların fikirli telefon ile elektronik beyin başında olmasına “Yavru telefonla oyalanıyor, eğleniyor” gözüyle bakılmaması gerektiğini vurgulayan Ensari, ailelerin bunun takibini çok iyi yapması gerektiğini anlatım etti. Ensari, geç kalmadan müzaheret arayışına girilmesi gerektiğini dile getirerek, “Henüz çocuklarımız, gençlerimiz sürecin başındayken bu işin tehlikesini fark edelim ve tedarik alarak onları bağımlılıktan koruyalım.” diye niteleyerek sözlerini tamamladı. Instagram: @eshteknoloji