Uygulayım Bilimi baronlarına olan tiksinti büyüyor

Koronavirüs pandemisi ile birlikte, alelhusus teknoloji şirketleri kilolu oranda büyüdü. Bu sayede Amazon kurucusu Jeff Bezos, Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk, Microsoft kurucusu Bill Gates ve Facebook kurucusu Markka Zuckerberg kadar adlar servetlerine para kattı. ‘Teknoloji baronları’ yerine anılan bu adlar, değme ne büyüklüğünde tekmil dünyanın konuştuğu ve önem verdiği şahıslar olsa üstelik serencam zamanlarda kendilerine alın pahal tıpkısı tepki var. Amazon ’un kurucusu Jeff Bezos ’un, Blue Origin ile 20 Orak Ayı ’da uzaya çıkacağını duyurmasının peşi sıra, Bezos ’un dünyaya dönmesini istemeyenler imza kampanyası başlatmıtşı. Öte yandan, Bezos ’un şirketi Amazon ’un banal esnafı bitirmesi ince yıllardır tepkilere neden oluyor. Elon Musk ’ın, değme attığı tweet ile kripto para dünyasında aheste dalgalanmalara etmen olması, hele beribenzer yatırımcıda tedricen mütezayit nefrete dönüşmüş durumda. Musk ’ın piyasayı manipüle ettiğine dair iddialar sonuç dönemde sıklıkla dile getiriliyor.Gates’in koronavirüsle hastalık yakından ilgilendiğini nikbet eden insanlar, ortaya bir nice olta teorisinin çıkmasına bozukluk olmuştu. vaktiyle örnek gösterilen iş insanlarından biri olan Gates, ayrıca boşandıktan sonraları değişik iddialarla gündeme gelmiş ve eski çalışanları, onu zorba ve karı avcısı yerine nitelendirmişti. Benzeri dönemler striptiz kulüplerin müdavimi kendisine tanımlanan Bill Gates’mağara, bir nice karı çalışana kemirmek teklifinde bulunduğu iddia edilmişti.

Markka Zuckerberg ’mağara toplumsal iletişim araçları devi Facebook ise yıllardır bilgelik satışı ve bilgelik gizliliği kabilinden konular nedeniyle eleştirilerin odağında. Özellikle MEMLUK ’de Donald Trump ’ın kazandığı intihap sonrasında pırtlak veren skandallar, Facebook ’un güvenilirliği konusunda cemi dünyada ağırbaşlı ayrımsız rahatsızlığa sebep oldu. Facebook ’un pandemide biber dolması haberlerin ve fırıldak teorilerinin yayılmasına vasıta etmesi ve bu haberleri engelleyememesi dahi Zuckerberg’e olan nefreti artırdı. Milliyet’ten Duygusal Çırnaz’ın haberine göre koronavirüs salgını döneminde dünyanın ‘teknoloji baronları ’ namına adlandırılan isimlerin servetlerine kısaca 400 bilyon dolar daha katması, milyonlarca kişinin konuşu olarak nazik sıkıntılar yaşadığı bire bir dönemde bu isimlere alın oluşan nefreti körüklüyor. Pandemi döneminin utlra zenginler için benzeri punt sahnesine dönüşmesi özellikle KÖLE ’da tartışmalara bozukluk oluyor..
Sol bloğun ÇAKER ’da balaban temsilcilerinden Senatör Bernie Sanders, Washington Terane ’a yaptığı açıklamada, “Bence Bezos, Zuckerberg ve Musk üzere, daha evvel yaşanmamış aynı konuşu zorluk döneminde da, iğrenç biçimde zenginleşen isimlere daha aşkın dayanma edemeyiz.” dedi.
.