Türkiye’deki deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarına katılan Tunus ekibinin lideri Tarık ahali-Vuslati, şahit olduğu dayanışmadan haddinden fazla etkilendiğini, bu dayanışma ruhunun depremzedeler amacıyla içtimai ve ruhsal açıdan haddinden fazla koca olduğunu söyledi.
Tunus Sivil Defans Teşkilatı öncülüğünde Tunus Kızılayı’nın desteğiyle aralarında esenlik görevlilerinin dahi olduğu 41 nefis arama istirdat ekibi, Türkiye’deki sarsıntı bölgelerinde katıldıkları faaliyetleri tamamlayarak 15 Şubat’ta ülkeye döndü.
Tunus ekibine önderlik fail Vuslati, AA muhabirine Türkiye’deki arama kurtarma faaliyetlerine ait yaptığı değerlendirmede, “Türk halkının kızdırma bölgesindeki dayanışmasından kol kendisine haddinden fazla etkilendik. Bu el birliği ruhu depremden etkilenenlere müteveccih seçkin tür ruh bilimsel ve toplumsal desteğin sağlanmasına üstelik havari oluyor.” dedi.
Tunus ekibi Adıyaman bölgesinde taharri kurtarma faaliyetlerine katıldı
Taharri kurtarma ekibinin 8 Gücük Ay sabahı Gaziantep Havalimanı’na ulaştığını belirten Vuslati, “Konfedere Milel (BM) ekibi ve Türkiye yerel yönetimi ile Gaziantep’te yaptığımız toplantının peşi sıra bize Adıyaman hareket bölgesinde emek görevi verildi.
Bölgede hep beş enkazda 8 periyot boyunca çalışmalarımızı sürdürdük.” ifadelerini kullandı.
Tunus ekibinin çok yakın zamanda BM tarafından tanındığına ilgi calip Vuslati, “Ayrımsız kaç ay önce, BM eliyle planlı 36 saatlik tıpkı eğitimin arkası sıra arsıulusal standartlarda faaliyet sertifikası aldık. 172 farklı duruma müdahalenin eğitimi verilen programın arkası sıra BM’nin uluslararası kontrol kurtarma mekanizmasının ortamında vadi almaya adalet kazandık.” diyerek konuştu.
Türkiye’bile taharri kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmanın kendileri için haddinden fazla makro olduğunun altını çizen Vuslati, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Böyle iri bir afette kardeş devlet Türkiye’nin birlikte düzlük kabul etmek ve destek sağlayabilmekten dolayı gururluyuz. Arama kurtarma çalışmalarını bağlantı beraberlik içerisinde serencam teknolojileri kullanarak sürdürdük. Taharri istirdat çalışmaları esnasında eğitimli köpeklerimizin birlikte elektromanyetik tarama radarı, depresyon altını görüntüleyen azrail ve insansız çekicilik aracı kullandık.”
Pres koşullara rağmen hareket birliğine devam ettik
Adıyaman bölgesindeki taharri istirdat faaliyetleri sırasında bir nice ülkeden ekiple işbirliği etme fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Vuslati, 30’u yabancı 144 kontrol istirdat ekibinin Adıyaman bölgesinde çalışamalara katıldığını söyledi.
Türk yetkililerin koordinasyonu sayesinde yabancı ekipler ile iletişim sağladıklarını tamlayan Vuslati, şöyle bitmeme etti:
“Afetlere müdahale kurumlarında işyar Türk yetkililerin bölgeyi çember altına alması arama istirdat faaliyetine katılan ekiplerin işlerini az çok kolaylaştırdı.
Print koşullara rağmen istinkâf etmek ve sevgi çerçevesinde işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürdük.”
Tunus yer sarsıntısı felaketinde Türkiye’ye ilk günden destek oldu
Tunus, depremlerin arkası sıra 7 Şubat’ta Cumhur Reisi Kays Said’in talimatıyla hazırlanan iki askeri uçakla Türkiye ile Suriye’ye kontrol kurtarma ekibi ve evgin yardım malzemesi gönderdi.
Gıda maddesi, umar, süt kuzusu maması, battaniye ve hıfzıssıhha bezinin saha aldığı 14 tonluk ivedili müzaheret malzemesiyle yola sâdır uçaklarda, 41 kişiden oluşan kontrol kurtarma ekibi Türkiye’ye, 20 kişiden oluşan özge bire bir kadro ise Suriye’ye hareket etti.
Tunus Hükümeti ise sosyal iletişim araçları hesabından yaptığı, “Cumhurbaşkanlığının verdiği hususi izinle, iki ahi mutluluk Türkiye ile Suriye’yi vuran yıkıcı depremden etkilenenler için ilkin elverişsiz dışında durma fail vatandaşlarımız kalkmak amacıyla tamlık Tunusluları hediye yapmaya nida ediyoruz.” açıklaması ile zelzele bölgelerine arkalama için kampanya başlattığını duyurdu.
Tunus, akıbet olarak Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere bindi amacıyla 20 ton tıbbi materyal, azık ve battaniye gönderdi.
.