Türkiye’nin geçmiş doğalgaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi hizmete girdi

Erke ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üstelik katıldığı Hatay Stadı, BOTAŞ Ertuğrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi Hizmete Alımı, MOBSAN Sanayi Sitesi ve yapımı tamamlanan gayrı projelerin küşat törenine iştirak etti. Törene, Dörtyol ilçesindeki Borazan Hatları ile Yer Yağı Transfer EKMEK (BOTAŞ) Dörtyol FSRU Terminali’nden bağlanan Dönmez, Türkiye’nin doğalgaz sunu güvenliğine yardım sağlayacak Ertuğrul Gazi FSRU gemisinin Türkiye’ye ve millete hayırlar getirmesini diledi. Dönmez, Türkiye’nin büyüyüp güçlendiğini ve değme sabık periyot 100 yıllık hedeflere tehlikesiz adımlarla ilerlediğini belirterek şöyle devam etti: “Ortaya koyduğunuz vizyonla büyüyen Türkiye ’nin enerjisini hatırlamak için enerji ve elbette kaynakların her alanında canlı ve güvenilir benzeri altyapıyı mensur ediyoruz. Mütezayit erke talebimize rasyonel ve teknolojik analizör üreterek geleceğe uzanan tıpkı enerji politikası geliştiriyoruz.Dünyada 18 ülkenin cemaat olduğu FSRU gemilerinden ilkini yine sizlerin teşrifleriyle İzmir Aliağa’dahi 2016’nın böylecene devreye almıştık. 2 yıllık tıpkı çalışmanın arkası sıra bugün birlikte Ertuğrul Gazi FSRU gemimizi Hatay Dörtyol’bile hizmete almanın sevincini yaşıyoruz. 110 milyon metreküp ambarlama ve 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle Ertuğrul Gazi, en güvenliğimize yetişkin tıpkı elastikiyet kazandıracak.”
Geminin boyunun 295, eninin 46, yüksekliğinin de 63 metre olduğunu tabir fail Dönmez, Ertuğrul Gazi’nin az daha 3 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu dile getirdi. Nazır Dönmez, Ertuğrul Gazi’nin, bulunan gazlaştırma hacmiyle dünyadaki bulunan FSRU’lar süresince en çok gazlaştırma kapasitesine ehil ense segment benzeri sefine olduğu bilgisini verdi. Gemiyi, sisteme çabuk bütünleşmiş olması ve efdal mobilitesi sebebiyle ihtiyaç duyulan bölgeye hemencecik sevk edeceklerini tamlayan Dönmez, “Böylecene tüketimin pahal olduğu bölgelerde aceleci tıpkısı şekilde yıpranmamış asıl noktaları oluşturacağız. Trans Küçük Asya Gaz Boru Yolu (TANAP) ve TürkAkım kabil arsıulusal borazan hatlarında mahiyet mevki ve güzergah çeşitliliğini artırdıklarını ifade fail Dönmez, FSRU, LNG ve kayran altı gaz depolama tesisleriyle üstelik sistemin işleyişini garanti altına takanak katıksız gazı depoladıklarını bildirdi. Dönmez, iri ve aktif Türkiye vizyonuna gelişigüzel gün aynı kadem henüz yaklaştıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “Günce 359 milyon metreküpe ulaşan günce gaz girişimiz ve 4,5 bilyon metreküplük depolama kapasitemiz sayesinde geçtiğimiz kışı hiçbir ülkü yaşamadan atlattık. 19 Karı günü 272 milyon metreküpe, 20 Sülale haset dahi 280 milyon metreküpe ulaşan tam zamanların gaz istihlak rekorunu bu sayede tek kesintiye ya bile kısıntıya gitmeden karşıladık.Gemimiz gazlaştırma operasyonunda bahir suyu namına, ‘Glikol Water’ adı verilen özel benzeri sıvıyı kullanıyor. Sonunda bahir suyuyla birlik etmeden bütün operasyonu kendi özel teknolojisiyle yürütüyor. İnanıyorum kim Türkiye’nin yarınlarına bırakacağımız bu garip kalıcı eserlerle büyük ve dinamik Türkiye vizyonuna değme zaman tıpkı hamle henüz yaklaşacağız.”
Dönmez, kendilerine temas projede destek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Ertuğrul Gazi gemisinin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçen Nezaret ve BOTAŞ yöneticileriyle burada emek harcayan bilcümle çalışanlara teşekkür etti. Konuşmanın arkası sıra Nazır Dönmez ve SELIM Öğür Hatay Mebus Hacı Küçümseme Türkoğlu ile özge katılımcılar tesisin küşat kurdelesini kesti. Bu tam çevredeki römorklar akarsu jeti yaptı, geminin kornası çalındı. Mavera yandan, Icra Vekili Dönmez uçman römorkör ile etrafını gezdiği gemiye çıkarak yetkililerden vukuf aldı.