Türkiye’nin geçmiş çökertme uydusunu tasarlayan feza takımı, heyecanla 13 Ocak’ı bekliyor

Kestirmece 525 kilometre okkalı dünya yörüngesinde 4 sene 8 kamer fariza yapması planlanan 5x5x5 santimetre boyutlarındaki “Türkiye’nin ilk pocketqube uydu” üzere 25 bin ekü fırlatma maliyeti bulunuyor. Izinli fırlatıcı firmaya tasdik edilen çökertme uydusunun, Zonguldak’ta 3 Mart 1992’üstelik meydana mevrut grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin isimleriyle 13 Ocak’ta Türkiye saatiyle 18.25’te Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cape Canaveral Fırlatma Üssü’nden feza yolculuğuna çıkması hedefleniyor. Türkiye’nin önce çökertme uydusunu tasarlayan feza takımı, heyecanla 13 Ocak’ı bekliyor – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Feza Takımı’nın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, cep uydusu denilen sıkı uydunun rokete entegrasyonunun sağlandığını söyledi. Çökertme uyduyu uzaya fırlatabilmenin bile çivi başına benzeri sükse olduğunu dile getiren Ekmekçi, “Bu yetersiz uydunun hele günümüz teknolojilerinde fırlatma maliyetlerini düşürmeyi sağlamasının birlikte bağan maliyetlerle erdemli şümul alanlarının elde edilebilecek olması ve hele topluluk uyduları kullanılarak global aynı şümul alanı sağlanmasında şişman tıpkısı fonksiyon görecek.” dedi.Bunu uydurmak için iletişimde ‘decoder’ dediğimiz yazılımları oluşturduk, paylaştık. Türkiye’den henüz şişman boyutlardaki gönderilen sarhoş uydusu standartlarında uydular var ancak bunlardan şu esas büyüklüğünde çokça sağlıklı sinyaller alınamadı. Bu başarılabilirse bu ölçekte ilk reşit olacak.”
Ekmekçi, olası bir çevir sesi kabul etme durumunda balaban bir başarıya imza atılacağını belirterek, “Bir uydu yörüngede çok çabuk akım ettiği üzere dünyanın muhtelif bölgelerinde tazammun alanına girer ve menfaat. Bire Bir değil, örneğin 100 uyduyu fırlatıp ve muhtelif yörüngelere oturtulduğu antlaşma elan faziletkâr ayrımsız tazammun alanına ulaşmış oluyorsunuz zira global namına hep dünyayla iletişim mizan kabiliyeti kazanabiliyorsunuz. Söz Gelişi yönleme cihazları muhtemelen sayıda uydu gördüğü ahit kondisyon hesaplayabiliyor. Analog benzeri eseme. Boydak bunlar tamamen güçlükle ölçekte elde edilmiş oluyor.” diye konuştu.Büyük uyduların umumi amaçlarının haberleşme üstüne kurulu olduğunu anlatan Çokbilmiş, şöyle bitmeme etti: “Cep uydumuz iri uydular üzere çok fonksiyonel ayrımsız peyk olmasa birlikte esas danışma olaylarını gerçekleştirebilecek tıpkı uydu. Uydumuzun kapsamında aynı yerden bilim gönderdiğimizde onu gene dünyaya düşüncesiz yansıtıp başka yerdeki insanların ulaşabilmesini sağlayacak. Uydumuz özünde ampirik bire bir peyk. Sıra panellerimiz, ast sistemlerimiz var. Bunların aklık bire bir şekilde çalışabildiğini ispat etmek istiyoruz. Uydumuz modüler aynı peyk olduğundan ilerleyen dönemde revizyonla uzayda araştırılması gereken ayrımsız görev amacıyla özelleşmiş tıpkı devir kartı tasarlanarak üstüne takılabilir. Ana zir sistemlerin düzgün bir şekilde gök şartlarında o yörüngede çalışabileceğini kanıtlamak istiyoruz.”
Beyinli, cep uydunun bazı çevresel testlerden başarıyla geçtiğini aktararak, “Şu zaman için aynı iş yok.Orada tek düşünmediğimiz noktalarda düşünmediğimiz şeyler mümkün. ‘Yüzde 100 haberleşmesi olacak.’ diyerek bir molekül bulunmayan. Uzaya atılmış seçme molekül üzere bu muteber. Bu konuda repertuvar elde etmiş olacağız. Yeryüzü azından neyin elbette yapılmaması gerektiğini bile belki kavramış olacağız.” ifadelerini kullandı. Dünyanın temas yerinde tor telsizciler veya zat saha istasyonu olan insanların paylaştıkları frekansı ayarladıklarında sinyali dinleyebileceğini belirten Beyinli, elde edilecek verilerin uydunun o yörüngede dolaşırken cereyan durumlarını, zat ekseni etrafında devir hızlarını ve alçak tüketimini, gündüz panellerinden hangi büyüklüğünde bati elde edildiği kabil konularda hikmet vereceğini, bu sayede uydunun görevini muvaffakiyetli bir şekilde yapıp yapmadığını öğreneceklerini dile getirdi. Akıllı, sürecin başta öğrenciler tevessül etmek için bütün için yeni ufuklar açacağını vurgulayarak, kendilerine bindi olan Zonguldak BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ve ana destekçileri polat üreticisi Erdemir’e teşekkürname etti..