Türkiye’de harir kozası üretimi esasen canlandı

Ekincilik ve Orman Bakanlığı ’nın yüzde 100 yardım desteği sağladığı ibrişim kurdu yetiştiriciliğiyle Türkiye’nin kozalak üretiminin artırılması hedefleniyor. Ekincilik ve Orman Bakanlığı ’nın özellikle bu sene Türkiye genelindeki üreticilere sağladığı yüzde 100 hibe desteğiyle almanak 76 titrem olan yaş koza üretiminin 200 tona çıkarılması öngörülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik, rastgele sene daha fazla destekle harir üretimini artırmayı hedeflediklerini belirterek, ipeğin hesaplı değerinin yanı sıra kültürel boyutuna da önem verdiklerini kaydetti. Türkiye’dahi kısaca 60 ilde ipek böceği üretiminin yapıldığını anlatan Polat, şöyle konuştu: “Hele Eskişehir, Bursa, Bilecik ve Diyarbakır üretimde civar plana çıkıyor. Bu yıl ipek böceği yetiştiriciliğine yüzdelik 100 bağış desteği sağlıyoruz. Bakanlık namına harir böcekçiliğine ehemmiyet veriyoruz. Yıllar itibarıyla üretimimiz doğrusu artıyor. Bu yılki mevhibe destekleriyle hedefimiz, istihsal daha dahi çok artacak.
Böylelikle 1.000 kişiye istihdam sağlanacak. Antrparantez ihracatımızın birlikte önü açılacak. Alelhusus Diyarbakır ve Eskişehir’deki fabrikayı biraz henüz işlevsel hale getirirsek çok elan muvaffakiyetli olacağımızı düşünüyorum.”
Çelik, ipekli ürünlere sonuç dönemde yavaş irade olduğunu vurgulayarak, “Anadan Görme üretimi bitmeme ettireceğiz ama bunun birlikte ihracat yapmak için çağcıl üretime boşlamak zorundayız. Bundan çevre desteklerimiz, hem çağcıl hem da anadan görme üretime yönelik. 2022’de ibrişim kurdu yatırımlarını daha aşkın artırmayı planlıyoruz.” diyerek konuştu. Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül birlikte ipekle ilgilendiren Osmanlı döneminde balaban üretim ve ihracat rakamlarına ulaşıldığını fakat son yüzyılda göçük söz konusu olduğunu söyledi. Aygül, Bakanlığın son 15-20 yıldaki destekleriyle harir böcekçiliğinin baştan gelişmeye başladığını dile getirerek, şöyle bitmeme etti: “Sonuç iki yılda sadece Bursa’nın üretimi 2 tekmil arttı. Bir zamanda müstahsil sayısı birlikte artıyor. Dünyada 1 milyon 100 bin titrem gözyaşı koza üretimi var. Bunun yüzdelik 75’ini Çin üretiyor. Çin bu alanda inhisar pozisyonda. Bu tekelin kırılması ve ülkemizin geçmişteki istihsal rakamlarına ulaşması üzere bu sektörün gelişmesi geçişsiz. Serencam zamanlarda tabii ürünlere demet arttı. İpek, saf ayrımsız eser. Türkiye’deki üretim 76 titrem civarında. Bu rakamların yukarıya taşınması amacıyla icraat sürüyor. “