Türkiye’de biyokütle santralleri, hayatiyet üretiminin yüzde 2,3’ünü karşıladı

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Bütünleşmiş Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirilen Avrupa ’nın ilk ve tek karbon menfi biyorafineri tesisinin açılışı, Enerji ve Elbette Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin katıldığı törenle yapıldı. Vekil Dönmez, açılışta yaptığı konuşmada, iklim değişikliğiyle mücadelede en büyük sorumluluğun erke sektörü üzerinde olduğunu kaydetti. Küresel limonluk gazı emisyonlarının yüzdelik 72’sinin erke sektörü kaynaklı olduğunu dile getiren Dönmez, şöyle konuştu: “Bu uzanım rastgele ülkeye sorumlu erke üretimi adına kebir görevler yüklüyor. çıktı eylem ve icraat zamanı. Türkiye hesabına eke tıpkısı ar-ge projesi hayata geçiyor. Fosil yakıtlara bağımlı olmadan ağız ağıza su yosunu dediğimiz yani yosun tabanlı katıksız kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik ölçülü Ar-Ge projesinde eke tıpkısı misil hatim edildi. Tepkili Uçak yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı.2022’nin ikinci çeyreğinde bilcümle testleri ve onaylama işlemleri tamamlanacak.
İnşallah önce demo uçuşumuzu bu sene içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Biyoyakıt kullanan tıpkı uçağa bindiğinizde yüzdelik 80 elan birkaç sera gazıyla dünyanın dengesine zarar vermeden seyahat yapmış olacaksınız.” Dönmez, yakıtların üretimi üzere gerekli yağlar kullanıldıktan bilahare geriye mütezayit yosun posasından da farklı ekleme değerli ürünler üretileceğini anlattı. Tarım amacıyla biyogübre üretiminin bunlardan biri olduğunu nâkil Dönmez, tesisin bütün erke ihtiyacını rüzgar enerjisinden karşıladığını söyledi. Dönmez, üretimde makbul yosunların karbon terviç özelliği olduğunu anlatım ederek, “Yosunlar, bulundukları yerdeki havayı ve suyu özleştirme özelliğine eş. Tıpkı nevi natürel gelgel temizleyici. Bu tesisimizi dünyadaki benzerlerinden ayıran muhteşem özelliği umum bu nokta.Sadece enerjiyle sınırlı kaçınan buradaki istihsal. Esenlik, azık, tarım, hayvancılık ve yer kabil sektörlerimiz için 11 ayrımlı yosun tabanlı aynı biyoekonomi modelini hayata geçireceğiz.” diyerek konuştu. Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada üretimden tüketime kadar yeşil enerjiyi merkeze aldıklarını dile getiren Dönmez, biyokütle enerjisinin birlikte akıbet yıllarda ivme kazanan bir düz olduğunu kaydederek şu bilgileri aktardı: “Biyokütle müesses gücümüz 71 itmam artarak 2021 böylece 2 bin megavatı aştı. Toplam oturmuş gücümüz ise şu an 99 bin 800 megavata ulaştı. İnşallah önümüzdeki 1-2 kamer içerisinde mecmu 100 bin megavat kurulu güce ulaşacağız. Bittabi bunun henüz müjdeli olan tarafı ise yerleşmiş gücümüzün kısaca yüzdelik 54 ’ü yenilenebilir enerji kaynaklı olması. 2021’da biyokütle santrallerimiz 7 bin 600 gigavatsaat elektrik üretti. Bu mecmu üretimimizin yüzdelik 2,3’üne bedel geliyor.” bilgisini paylaştı.Ekonomik erke koca değeri karşılığı ise yaklaşık almanak 4 milyon TEP. Bunun parasal karşılığı ise kestirmece 1,5 milyar dolar diyebiliriz. Bu potansiyeli bozukluk harekete geçirmeyelim? Teknolojimiz, kayırıcı kaynağımız, potansiyelimiz ziyadesiyle var.” dedi. Apayrı aynı uygulayım bilimi geliştirme projesinin da bakanlığın kuruluşu TEMSAN vasıtasıyla yürütüldüğünü aktaran Dönmez, şunları kaydetti: “1 metreküp doğal gaz reprodüksiyon kapasiteli mini biyogaz ünitesi üretildi. BİOTEM adını verdiğimiz vahit organik atıkları kullanıyor. BİOTEM, 1 ila 3 büyükbaş hayvan atığından ürettiği gazla, aynı hanenin 3 posta yemeğini pişirebilecek kapasiteye eş. Cümle, efsanevi atıklarının birlikte aşındırmak atıklarından da enerji üretebiliyor. Biyojeneratör eliyle 1 metreküp biyogazdan, 1 saat süreyle neşelilik bile üretilebiliyor. Kâh noktalarda halen proje geliştirme çalışmaları sürüyor. 12 farklı lokasyonda sistemin kurulumu devam ediyor. Yaygınlaştırılması üzere arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor.”
Dönmez, ayrıca benzine biyoetanol ve motorine biyodizel eklenmesi yönündeki uygulamalarla mehabetli oranda akaryakıt ithalatının engellendiğini anlatım ederek, “2020 içerisinde 74 bin 800 tonu biyodizel ve 46 bin 500 tonu etil alkol almak üzere bütün 121 bin 300 ton biyoyakıt ülkemizde üretildi.Sadece finansal getirisi yok bu işin. Belde kirliliğinin önlenmesi ve temel çeşitliliğinin artırılmasını birlikte projemizin ayrıksı artıları namına vergi hanemize ekledik.” diyerek konuştu..