Türkiye’de 13 milyon civarında pisik ve kapik, 200’ün üstünde bulaşıcı çor var

Türkiye’da 13 milyon civarında kedi ve kapik, 200’ün üstünde bulaşan hastalık var

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Alemdar Talih:

“Hayvanlar çiplenerek hem popülasyon hem da cemiyet sağlığı taharri altına alınıyor”

AKSARAY – Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Şans, Türkiye’da yaklaşık 13 milyon kedi ve köpek bulunduğunu ve bu hayvanlardan insanlara geçici 200’ün üzerinde geçici hastalık olduğunu belirterek, “Ekincilik ve Orman Bakanlığının sabık yıl yürürlüğe aldığı yönetmelikle gelişigüzel mevki genelinde milyonlarca efsanevi çiplenerek arama altına alınırken, bu sayede hem efsanevi popülasyonu hem birlikte cemiyet sağlığı arama altına alınıyor” dedi.

Ekincilik ve Orman Bakanlığının güzeşte sene yürürlüğe koyduğu ve 31 Boşluk 2022 tarihinde son bulan yerel ve çıkmaz hayvanlarına çip eğreti uygulaması akıbet günün geçmesine karşın halen bitmeme ediyor. Pisik ve köpekten oluşan Türkiye’deki tahminî 13 milyon hayvanın çiplenerek kontrol altına alınması, Aksaray’birlikte dahi halen devam ediyor. 4-5 bin civarında pisik ve köpeğin bulunduğu Aksaray’de birçok hayvan çiplenerek kontrol altına alınırken, veteriner hekimler çipleme işleminin cemiyet sağlığı açısından bile çokça kocaman olduğuna aksan yaptı.

“Kedi ve köpeklerden insanlara güzeşte 200’ün üzerinde bulaşan çor var”

Hayvanlardan insanlara bulaşıcı 200’ün üstünde çor bulunduğuna özen çeken Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, çip muvakkat sistemini ve özelliklerini anlattı.

Bu uygulamanın anne amacı hayvanların resmi adına kimliklendirilmesi. Kimliklendirirken bağımlı bu hayvanlığa işlenmiş olan bir akur aşısı, cahillik aşısı, parazit uygulamaları evet bile hayvanın geçmişinde tıpkısı çor vardır, onların kayıt altına alınıp takip edilmesini sağlamaktır. Bunlarla ilgili hayvanları kimliklendirmek ve kayıt altına ahzetmek amacıyla bakanlığımız tıpkısı aplikasyon geliştirdi. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin çoğunda bu uygulama yapılıyor. Biz üstelik hem hayvan sayımızı yakalamak hem hayvan popülasyonunu tayin etmek ve hem üstelik hayvanları arama altına alabilmek için hakeza ayrımsız uygulamaya gittik. Bunun bire bir amacı üstelik şudur. Hayvanlardan insanlara geçebilen korkunç sayıda emraz vardır. Toplum sağlığını etkileyen 200’ün üstünde geçici çor vardır. Bunların kontrol altına alınmasını uydurmak amacıyla ve hayvanlardan insanlara geçebilecek, topluluk sağlığını bozacak hastalıkları bulunmayan edebilmek amacıyla böyle bire bir uygulamaya gidildi. Bu uygulamayla ilişkin namına bilgisayardan GPS ile girdiğimizde hayvana henüz ilk muteber tedaviler, hayvanın ayrıksı sorunları, çor taşıyıp taşımadığı, sosyete sağlığını etkileyip etkilemediğini görmekteyiz.Bir farklı amacı ise hırsızlıklar noktasında vahim teessürat yaşamaktayız. Köpeğimiz kedimiz kaybolduğunda evet birlikte çalındığında GPS ile bunulur. Çipin hususi bire bir aleti var bizde onlarla okutup hayvanın nerede olduğunu kimde olduğunu pusat altına alabiliyoruz kim buda sonuç mertebe eke. Gene çipi ilimizde baytar hekimleri odamız vasıtasıyla takıyoruz. Bakanlığımız 12. ayın 31’ine büyüklüğünde çip yakışmamış müsaadesinde bulunmuştu. Biz çip uyumsuz işini yetiştirebildiğimiz kadarını yaparak pusat altına aldık yetiştiremediğimizi da bildirme ahzetmek koşuluyla yapıyoruz” dedi.

“Türkiye’birlikte 13 milyon civarında kedi ve köpek var”

Hayvan popülasyonunun çokça hızlı ilerlediğine ilgi çekici Başkan Alemdar Yıldız, “Burada en nazik sıkıntımız şu. Efsanevi popülasyonumuz siftinlik çokça fazla. Türkiye’de yaklaşık kedi ve köpek sayımız 13 milyon civarında. Bu hayvanların bir anda kayıt altına alınması ve taharri edilmesi biraz ağır sıklet görünüyor. Onun amacıyla bunu biraz zamana yayarak uygulamayı yazmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde birlikte Aksaray’daki bütün veteriner hekimlerimiz ile gelişigüzel çip uygulamamızı yapacağız.

Onu hayvanın kaburgalarının arasına enjekte ediyoruz ve orada tıpkı vücut boyu kalıyor. Okuyucuları ile birlikte uydudan yahut elimizdeki çip okuyuculardan bunu haddinden fazla kolay okuyabiliyoruz. Hayvana hiç beis vermiyor, keyif açısından hiçbir sevgili bulunmayan. Vatandaşlarımızın bile çipleri taktırmasını istiyoruz, zira bizim cemiyet sağlığımız çokça henüz balaban. Hayvanlarımızın sağlığını düşünürken sosyete sağlığımızı de demek zorundayız” şeklinde konuştu.

“Hayvanları kısırlaştırmamız gerekiyor”

Pisik ve köpeklerin hamilelik süresine değinen ve üremenin çok dokunaklı anlamda tezce ilerlediğine ilgi çeken Komutan Yıldız, “Pisik ve köpeklerde gebelik süresi kestirmece 55-60 periyot. Bunlar insanlardaki üzere benzeri yahut iki yavrudan artım çokça fazla çocuk veriyorlar. 6 ile 11 civarında yavruluyorlar. 55 çevrim 2 mahiye bodur bire bir süre. Bu süreçte 9-10 modül çocuk yapıyorlar. Dolayısı ile o yavruları denetlemek ve rehabilitasyonunu bulmak haddinden fazla el. Onun namına yapabileceğimiz şu var, hayvanları kısırlaştırmamız gerekiyor. Fakat bu yöntemle kontrolünü sağlayabiliriz. Dünyada ve mütekâmil ülkelerde da bunu yapıyorlar.

Aksaray’üstelik dahi tahminî 4 bin 5 bin civarında hayvanımız var. Fakat kişi fazlalık evet dahi nakıs yönde süratle ilerliyor. Bizim amacıyla büyük olan efsanevi sayısı değil hayvanların kısırlaştırılarak arama altına alınması, sosyete sağlığını etkileyecek sorunlardan kurtarılması, parazitlerle savaş edilmesi ve hayvanların aşılarını yaparak topluluk sağlığını pahal etkileyecek faktörlerden kurtarabilmek. Sonunda dahi efsanevi refahını sağlayabilmek” diyerek konuştu..