Türkiye, ülke uzantılı düzlük adı kullanımında lider

Tekmil dünyayı etkisi altına kayran koronavirüs nedeniyle genel ağ kullanımının berenarı artması, mevki uzantılı düzlük adlarının pusat sayısına üstelik yansıdı. 150 ’den fazla ülkeye kayran adı satışı işleyen ICANN ’e akredite anahtar kuruluşu Akış Domain ’in paylaştığı 2020 büyüklük domain istatistiklerine göre, acun genelinde kayıtlı büyüklük uzantılı alan adı sayısı 148.8 milyona ulaştı.
Acun genelinde kayıt adedine göre yeryüzü pop mukayyet büyüklük uzantısı 19.2 milyon kayran adı ile Kullanılmamış Zelanda ’evet merbut (.tk) uzantılı Tokelau bölgesi oldu. Bu uzantının sunu haddinden fazla tercih edilme sebeplerinden biri da bir nice yerden ücretsiz olarak alınabilmesi. İkinci tam 18.6 milyon ile dünyanın teknoloji devi ülkelerinden (.cn) uzantılı Çin vadi aldı. Sanayi devi ülkelerden Almanya 13.3 milyonluk kayıtlı (.birlikte) uzantısı ile üçüncü sıraya yerleşirken, İngiltere 10.2 milyon ‘co.uk’ mukayyet uzantısı ile dördüncü, Rusya ise 7.5 milyon ile beşinci tam yer aldı. Türkiye’dahi ise 334 bin 514 (.tr) uzantılı düzlük adı kaydedilmiş durumda.
Talih uzantılı düzlük adlarının öz ülkelerindeki tasarruf oranlarına bakıldığında, listenin başında yüzde 79,63 ’lük nazaran Türkiye saha aldı. Ülkemizi sırasıyla yüzde 74,45 ile Fransa, yüzdelik 72,76 ile İtalya, yüzdelik 71,70 ile Norveç ve yüzde 70,94 ile Hindistan takip etti. Konuyla ilişik değerlendirmede mevcut Akın Domain Umumi Müdürü Bahaddin Yazar, “Evrak zorunlulukları nedeniyle Türkiye ’nin mukayyet ‘com.tr ’ uzantılı kayran adı sayısı 334 bin 514. Fakat önümüzdeki aylarda Ağ Bilgelik Sistemi’nin (TRABİS) devreye girmesi ile evraksız kayıtların başlaması, com.tr ’yi atağa kaldıracak ve ülkemiz özge popüler talih uzantıları kabilinden acilen milyonlu sayılara ulaşacak.” ifadelerini kullandı.