Türk-İş’e göre 4 yabanlık ailenin kısırlık sınırı 15 bin 140 teklik

Türk-İş, seçkin kamer tertipsiz fiyatları üzerinden dört nefis bire bir ailenin harcamalar amacıyla müstelzim cızık rakamları belirliyor. Türk-İş’in, çalışanların kavil koşullarını çıkarmak ve asıl gerekseme maddelerindeki eşit değişikliğinin ev bütçesine yansımalarını belirlemek üzere gelişigüzel kamer yaptığı “Kıtlık ve Fukaralık Sınırı Araştırması”nın Şubat 2022 sonuçları açıklandı. Azık ile giyim, basamak, ulaşım, yetişek, keyif ve tıpkısı ihtiyaçlar üzere yapılması zorunlu başka harcamaların mecmu tutarına balya gelen “fakirlik sınırı” 15 bin 140 liralık hesaplandı. Araştırmaya göre, bu kamer 4 şahsiyet ailenin dimdik, kararlı ve tam beslenebilmesi amacıyla yapması müstelzim azık harcaması tutarını rapor eden “açlık sınırı” 4 bin 553 lira oldu.
Bekar aynı çalışanın “can maliyeti” ise maaş 5 bin 970 liralık oldu. Ankara’da diri 4 şahsiyet ailenin azık amacıyla yapması gereken minimum harcama tutarı, benzeri önceki taban göre yüzde 7,12 artarken son 12 kamer itibarıyla artış oranı yüzdelik 66,38 adına hesaplandı. Süt, peynir ve yoğurt fiyatlarında KDV indirimiyle fiyatlarda kriz oldu. Market markalı ürünlerde arttırma indirimler olduğu gözlemlenirken, sütlerdeki yağ oranı yüzde 3,3’lerden yüzde 2,5 seviyesine geriledi. Dana kıyma, kuşbaşı ve kuzu kuşbaşında KDV indirimi etkisiyle kıymet düşüşleri yaşanırken, balık fiyatları sabit kaldı. Tavuktaki eşit düşüşü ise yüzde 7’den az oldu. Er Bezi fiyatında yüzde 7’nin üstünde acul tıpkı yükseliş gözlemlendi. Yeşil mercimekte denk, KDV indiriminden dahi faziletkâr oldu. Al mercimeğin fiyatı düşerken, nohut ve zayıf fasulye fiyatlarında yüzde 7’nin altında denk artışı yaşandı. Gâh bakliyat markaları maliyetleri düşürmek amacıyla ambalajlarını henüz ince aynı malzemeyle değiştirdi. Atlatmak fiyatında bu kamer benzeri değiş gözlemlenmedi. Bu masraf grubunda düz kayran azık kalemlerinden ebebulguru ve pirinçte karşılık yüzde 7’den az, un fiyatı yüzde 7’den çok arttı, irmik ve makarna fiyatında azalış tespit edildi.
Cihet pazarlarında maydanoz 3 liraya, kıvırcık 8 liraya, yeşil soğanın kilogramı 12 liraya, merdiven ürünlerinden budala ve domatesin fiyatı 15 liraya yükseldi. Patlıcan, nadan, biber 20 liradan satılırken sadece havuç ve balkabağının fiyatı çakılı kaldı. Sebzelerin ortalama kilo fiyatı 10,74 teklik oldu. Portakal ve mandalina fiyatları sabit kalırken cihet pazarlarında yeryüzü çok tercih edilen farklı tamlık meyvelerde fiyatlar arttı. Meyvelerin sayı farkı kilogram fiyatı 10,38 liraya ulaştı. Fiyatı düşen sebze ve ürün olmadı. Ayçiçek düşman ve tereyağının fiyatları düşerken, zeytinyağı ve margarinin fiyatı yüzde 7’den birkaç düşüş gördü. Siyah ve yeşil zeytin, reçel ve pekmez fiyatı KDV indiriminden daha çok arttı. Tuz, ıhlamur, çaydaki düşüş ise yüzde 7’den bir iki oldu.