Türk defans sanayisinde milli mühimmatlar dönemi

Türkiye’nin savunma sanayide başlattığı evcil ve millilik girişimi kendisini rastgele alanda göstermeye bitmeme ediyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırı Kurumu (TÜBİTAK) Defans Sanayii Araştırma ve Ihya Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Entelektüel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konjonktürel gelişmelerin üstelik etkisiyle defans sanayisi ürünlerine talebin her güzeşte dönem arttığını söyledi. Enstitü adına bulunan projelere Ar-Ge, ihya ve kâin ürünlere da yetenek kazandırma için yenilerinin eklendiğini tabir eden Vazıh, ezgi füzesi SAF projesinde ROKETSAN’üstelik dizi istihsal devam ederken füzenin ayrı ayrı varyantlarına kabiliyet kazandırılmasına, ast bileşenlerin millileştirilmesine müteveccih çalışmaların devam ettiğini belirtti. Proje kapsamında kudretli atışlar gerçekleştirildiği bilgisini veren Aydın, “KATIŞIKSIZ-J’üstelik yetişkin ayrımsız aşamaya geldik. F-16 atışlarımız başlamıştı. Hedefe angajman sağlayıcı atışlarımız bile başladı. SÜZME-J, İHA’lardan dahi atılabilecek durum füzesi yerine önemsediğimiz aynı proje. Mail zamanda orada çokça büyük sonuçları göreceğiz, projenin tamamlanma aşamasına geldiğini söyleyebiliriz.” dedi.Gökhan projemiz başladı, ramjetli hava-gelgel füzemizle ilgili çalışmalarımız sakil olarak bitmeme ediyor.” diye konuştu. Ziyalı, idare kitlerinin operasyonlarda çokça ağır kullanıldığına meni ederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Ukrayna harekatında dahi cephane stoklarının hangi kadar çabuk eritildiğini gördük. O açıdan idare kitleriyle ilgilendiren bile gösterişli tıpkı şekilde çalışıyoruz. Yıpranmamış kabiliyetler kazandırılması, millilik oranlarının artırılması, başta lazer arayıcı başlık girmek üzere değişik arayıcı başlıklar üstünde duruyoruz. HGK-82, HGK-83, kanatlı güdüm kitlerinde lazer ve diğer arayıcı başlıkların, değişik yeteneklerin, karıştırmaya alın dayanıklı antenlerin olduğu, elan hızlı üretime müteveccih iyileştirmelerin olduğu çalışmalarımız devam ediyor. Idare kitleri faziletli transfer kapasitesine ehil kullanılmamış İHA’larımızın dahi silahları namına kullanılacak.”
İHA odaklı cephane projelerinin bile çabuk el aldığını dile getiren Entelektüel, parçalı mühimmat ailesi Kuzgun projesine ilişkin şu bilgileri verdi: “Kuzgun çok önemsediğimiz bir proje.Karakarga’un ayrı ayrı varyantları var: Erkin süzülen, turbojetli ve cellat yakıtlı. Üçü de paralel olarak devam ediyor. Öncelikli olarak azade süzülenin testleri tamamlanacak ve havale aşamasına berenarı yakınız. Bir insansız deniz aracından önce atışını yapacağımız Karakarga’un tiran yakıtlısıyla ilgilendiren çalışmalara haddinden fazla vakar verdik. Bu yıl süresince tıpkısı insansız deniz aracından Karakarga’un atıldığını göreceğiz ve 2023 yılında turbo jetli modelinde dahi balaban aşamalar kaydedeceğiz. Kuzgun’un ayrımsız küçüğü dediğimiz Kayı’üstelik bile icraat devam ediyor.”
Gürcan Ziyalı, enstitünün evvel İHA mühimmatı olan ve kalifikasyonu tamamlanan Bozok’ta dizi üretimin başladığını bildirdi. Bozok’un delici savaş başlığını geliştirdiklerini nâkil Okumuş, “Onunla ilgili kâh test atışlarımız olacak. Afra Tafra sürdürme ile ilgili çalışmalarımız var. Bozok’ta 15 kilometrenin konusunda çıktığımız atışlar oldu, bunu daha nereye getirebileceğimize bakıyoruz.Aydın, saf üretimle alay malay partiler halinde teslimatlar gerçekleştireceklerini rapor etti. AA’nın haberine göre, hep projeleri sürerken tıpkı yandan navigasyon ürünlerini geliştirmeye devam ettikleri bilgisini veren Aydın, hücumbotlarda, gemilerde kullanabilecek navigasyon paketlerinin makro kat aldığını söyledi. Bir havale kapsamında 20’ye andıran teslimata başladıklarını bildiren Kültürlü, “Tersanelerimiz hele dış satım potansiyeli yüksek icraat yapıyor. Yönleme ürünlerimizin orada kullanılmasını amaçlıyoruz. Yönleme dediğimiz ataletsel takdir birimi, toptan konumlama müşteri Kaşif. Seri üretimleri başladı ama gelişmeye bile devam ediyor.” diye konuştu. Patlayıcı ve enerjik malzemeler üzerine üstelik bilirkişi olduklarına bel fail Entelektüel, şöyle bitmeme etti: “Bu konuda birlikte yine Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin önce termobarik patlayıcısı Tendürek’i biz geliştirmiştik.Kor, Alev kabilinden ürünlerimiz var. Volkan projesi kapsamında toz termobarik çalışmaları tamamlandı, Makine ve Kimya Endüstrisi vasıtasıyla sekans üretimi yapılacak. Toz termobarik namına de mühimmat sistemlerinde, ayrımlı ürünlerde kullanılabilecek enerjik malzemelerde posta alıyoruz.”
Askeri Üretimevi ve Gemilik İşletme Çok Ortaklı Şirketi ASFAT’la HGK-82’ye yönelik 1000 adetlik tıpkı projenin tamamlanmak amacıyla olduğunu belirten Işıklı, “Görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Ayrımlı ihtiyaçları olursa bindi vermeye devam edeceğiz. Askeri fabrikalarımızın üretim yeteneklerini istimal yönünde de ayrımlı projelerde desteklerimiz devam edecek.” ifadelerini kullandı. .