Türk bilgelik insanlarından koronavirüs testinde kullanılmamış tümce

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türk marifet insanlarının dünyaya kat sayı olacak avangart işlere imza attıklarını belirtti. Bayrama pir tıpkı müjdeyle başlandığını tamlayan Varank, şunları kaydetti: “Fen insanlarımız dünyaya benzer olacak avangart işlere imza atıyor. Hür hocamız ekibiyle, Kovid-19 tanısı amacıyla eskimemiş bir cümle geliştirdi. Bireşimli biyolojiyle geliştirilen teşhis sistemi 3B teknolojisiyle cihaza çevrildi.”
söz konusu sisteme ilgilendiren Bakanlıktan yapılan açıklamada birlikte Bilkent Üniversitesi UNAM öğretim üyesi Doç. Dr. Urartu Bağımsız Milletvekili Şafak Şeker ve ekibi yoluyla sentetik dirim bilimi ve gelecek kalıtım bilimi mühendisliği yöntemleri kullanılarak “Koronavirüs tespiti amacıyla sentetik açacak sistemleri” geliştirildiği rapor edildi. Açıklamada, koronavirüs tanısı amacıyla yararlanılan RT-PCR yönteminin tamam dünyada ve Türkiye’da yaygın olarak kullanıldığı, bu yöntemde umumi yerine optik kıraat yapabilen tıpkı polimeraz zincir reaksiyon cihazına ve eğitimli personele gerekseme duyulduğu bildirildi.Dr. Şeker Hastalığı ve ekibinin sentetik biyoloji yaklaşımlarını kullanarak çalışmalara başladığı ve neticede yenilikçi aynı tanılama sisteminin ortaya çıktığı kaydedildi. Sistemin, seçkin ağdalı cihaza gerekseme duymadan hemen LED’ler ile mavi kandil verebilen benzeri bütün kullanarak viral tanılama konulmasına olanak sağlayacak bir nükleik asit tabanlı dizayn olduğu rapor edildi. Açıklamada, Doç. Dr. Şeker ve ekibinin tasarımlarını tamamladıktan bilahare sinyal tetkik etmek için gösterişsiz bir optikçi cihazı dahi 3B yazıcıda hazırlayarak sistemlerini oluşturmayı başardıkları belirtilerek şunlar kaydedildi: “Bu sistem, bir tane tıpkısı moleküler tasarımla virüsün tanısını sağlayabilmektedir. Tıpkısı zamanda, sisteme ilgili kamu reaksiyonlar hane sıcaklığında gerçekleşmektedir. Bu bile ekstra tıpkı cihaza ihtiyaç duyulmasını engellemektedir. Anca kim reaksiyonların olduğu test tüplerine gökçe mum tutulduğunda doğrudan yeşil çevir sinyali görülebilmektedir. Bu sinyalin oluşması benzer istihzar dahil ayrımsız saatlik sürede serencam verebilse da bu sürenin kısaltılmasına yönelik çalışmalar de hemen devam etmektedir.Sistemin yararlanma sırasında değme karmaşık cihaza, uzmana ihtiyaç duymayacak olması sistemin evlerde da kullanımına imkân sağlayacak aynı niteliktir.”
Bilkent Üniversitesi UNAM ve TÜBİTAK eliyle finansal namına destelenen projede, Doç. Dr. Şeker Hastalığı ve yürütücülüğünü yaptığı Bireşimli Biyosistemler Laboratuvarı üyeleri Çisil Köksaldı, Recep Fazilet Ahan, Sıla Köse, Nedim Hacıosmanoğlu ve Ebru Şahin Kehribar’ın vadi aldığı tabir edildi. .