Türk âlim Itır Özsoy, 3 bin metre derinde Antarktika’nın tarihini araştıracak

Türkiye’nin Millî Polar Seferleri’nin başında vadi kayran Itır Özsoy, takatli abuhava şartları altındaki çalışmaları ve başarısıyla “Buzulların Kaşifi” yerine de dikkati çekiyor. İTÜ Denizcilik Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Burcu Özsoy, geçmiş Antarktika Selen Seferi’ne, 2006-2007 yıllarında Amerikalı ve İsveçli bilim insanlarıyla katıldı. Doktorası üzere bu seferde bulunan Özsoy, Antarktika’üstelik deniz buzu-abuhava değişimi etkileşimine ait çalışmalar yaptı. Türk âlim Burcu Özsoy, 3 bin metre derinde Antarktika’nın tarihini araştıracak – TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğünü ve TÜBİTAK MAM Başbuğ Yardımcılığı görevlerini örümcek Özsoy, 2020 yılından bilahare gerçekleştirilen 4, 5 ve 6. Millî Antarktika Vukuf Seferi’nin bile koordinatörlüğünü üstlendi. Prof. Dr. Itır Özsoy, Cenup Okyanusu Gözlem Sistemi’nin Ilmî Icra Oturmuş üyeliğinin beraberinde 2020 Newton Fonu Ödülleri Ilmî Komitesine seçildi. 2020 Türkiye Ulum Akademisi (TÜBA) Gailesiz Bili İnsanı Ödülleri Programı’nda kutup çalışmalarıyla dürü kayran Özsoy, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kapsamında Antarktika’ya yaptığı vukuf yolculuğunu, “Türkiye Bilimsel Araştırı Üssü” inşa etmek amacıyla yürüttükleri çalışmaları ve stabil ana kara şartlarına zahir neva sağladıklarını anlattı.Ben üstelik şöyle düşündüm, peyk görüntüleriyle bu çalışmaları yapabilirim amma tıpkı peyk görüntüsü çalışması yaparken gerçekli yersel gözlemler, ölçümler ve değerlendirmelerle peyk görüntülerinin doğrulamasının yapılması gerektiği için Mars’a gidemem amma Antarktika’ya gitme şansım evet. Bu düş ve düşünceyle Antarktika’yı seçtim. O seçme benim için ayrımsız dönüm noktası oldu.” Prof. Dr. Itır Özsoy, bu tercihi yaptıktan sonraları 2006’birlikte ABD’deki Antarktika ekibine katıldığını, önce seferini yaparken o sırada 3 yaşında olan oğlundan ayrı kalmanın namına print geldiğini belirtti. Antarktika’ya bacak basmaktan duyduğu heyecanı dile getiren Özsoy, şöyle konuştu: “Hep kitaplarda, makalelerde, bili insanlarının söylediği o bahir buzunu ilk kez görünce güreşçi köprüsü üstünde ‘Bahir buzu, bahir buzu’ diyerek sıçramaya, zıplamaya başladım. Tabii ağabey gülümsedi.O andan itibaren bahir buzlarının ortamında tutum yaptığımız mecmu süre içerisinde deniz buzlarını kaydedip kalınlıkları, genişlikleri, kapladığı alanlar, üzerindeki kar tabakası üzere bilgileri birlikte tayin edip kayıtlarımı aldım.”
Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’daki bilimsel çalışmalarının start noktasının iklim değişikliği olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Antarktika’daki deniz buzlarında, berri buzullarda çokça ciddi erimeler var. Buzullar, karasal buzullar koptuğunda birlikte denize, okyanusa bütünleşmiş olduğunda deniz su düzeyi artıyor ve çokça çetin kilometrelerce büyüklüğündeki buz dağları tutum açısından öfke yaratıyor. Deniz buzlarına baktığınızda kuzeydeki deniz buzlarının üçte biri daima yok oldu. Türkiye ve bilcümle dünyayı esasta ele alacak olursak temas yıl alaz rekorları ardı ardına geliyor. Bu durumda da dünyanın abuhava değişikliğinde geldiği noktadan kutuplar en fazla etkileniyor.Antarktika’bile 3 bin metreye indiğinizde mecmu 1 milyon yıl bir zaman donmuş buz tabakasına ulaşıyorsunuz. Yani dünyanın geçmişini ve bugününü çalışıyorsunuz. Gelecekte bizi neler bekliyor onu görüyorsunuz.” dedi. Antarktika’ya 8 posta gittiğini kaydeden Özsoy, kıtaya önceki doktora öğrencisi, ikincisinde misil reis yardımcısı, üçüncüsünde ise reis namına gittiğini vurguladı.
Antarktika’ya gidişlerde bundan sonra güçlenmiş tıpkı proses olduğunu fakat stresin tek ant bitmediğini dile getiren Özsoy, şöyle devam etti: “Antarktika üzere tedarik 12 ay süren, baskı ve stresli tıpkısı proses. Antarktika’ya tek zaman hazırım diyemiyorsunuz. Zira tecrübe orada işe yaramıyor. Çekicilik bozabiliyor, gemi rota değiştirebiliyor. Ayrıca lüzumlu istemez bire bir birlikte külfet yüklenince… Nedir bu sıkıntı? Türkiye’nin herhangi bir seferde yapmayı planladığı bilimsel icraat var.Aynı zamanda üniversitelerin kabul edilmiş projeleri var. Yani Antarktika’ya tığ rastgele seferinde ayrımsız misyonla ve yapılacak ilmî çalışmalarla gidiyoruz. Bu senenin planlarında dahi planladığımız gün hangi pervaz gerçekleşebildi hangi gemi kamu beklemesi gereken noktada bekleyebildi. Antarktika’dahi albeni kuralları meri. Her zaman özlük hikayesini zat yazıyor. Tığ da ona uyuyoruz.”
.