Toplumsal iletişim araçları şikayetleri yüzde 262 arttı

Koronavirüs pandemisi dolayısıyla artan internet kullanımı, sosyal iletişim araçları platformlarına olan ilgiyi birlikte artırdı. Ancak bu ebat, şikayet sayısının birlikte artmasına hastalık oldu. Şikayetvar, 2020 ve 2021 ’mağara geçmiş dört ayını karşılaştırdı ve kullanıcıların sosyal iletişim araçları platformlarıyla ilgili sunma haddinden fazla şikayet ettiği konuları benzeri araya getirdi. Şikayetvar verilerine göre, toplumsal medya platformları için yapılan şikayetler yüzde 262 arttı.
WhatsApp, Telegram, Signal üzere markaları kapsayan toplumsal medya iletişim uygulamaları kategorisinde şikayet artış oranı yüzde 560 ’a yükseldi. Bu yükselişte WhatsApp ’ın güncelleme krizinin etkisi olduğunun gözlemlendiği belirtildi. Bu dönemde WhatApp şikayetlerinin yüzdelik 388 arttığı anlatım edildi.
Açıklanan verilere göre, sunu çok şikayet artışının yaşandığı yatak, artık video oyunu oynayan tüketiciler eliyle geçer not Discord oldu (yüzde 1014). 2020-2021 (Karı, Şubat, Mart, Nisan) döneminde yüzde 610 ’luk şikayet artışıyla TikTok ikinci tam, Snapchat (yüzdelik 567) üçüncü tam saha aldı. Sırasıyla Instagram, Facebook ve Twitter ise şikayet artma oranıyla öne sâdır başka toplumsal iletişim araçları mecraları oldu. Türkiye ’dahi sıklıkla kullanılan YouTube ’un şikayet artım oranıysa yüzde 102 ’ye yükseldi. Şikayetvar verilerine göre, içtimai medya uygulamalarıyla ilişkin arz çok şikayet edilen konular ise şöyle: “Antre yaparken yaşanan şifre sorunları, hesap çalınması, gayr namına hesap açılması, sahte hesapların kapatılmaması, kimlik teslim sorunları, yakın yahut doğrulama kodlarının alınamaması, erişim engeli ve muvasala kısıtlamaları, hesapların köken olmayan sebeplerle kapatılması, hesabın askıya alınması sonrasında erişim sağlanamaması, yayın ve paylaşım kısıtlamaları, hesaptan kazanılan paraları çekmece sorunu, reklam ödemelerinin bedava alınması veya mecranın reklam vermeye kapatılması.”