Ticaret Bakanlığı, söylence cuma indirimleri üzere tetkik başlattı

Son Teşrin ayının gelmesiyle birlikte ülkemizde canlılık gösteren bir nice e-tecim sitesi, türlü indirim kampanyalarıyla karşımıza çıkıyor. “Efsane cuma, “Süper cuma ve “Yetkin cuma namazı” kabil isimlerle karşımıza çıkan kampanyalar kapsamında, ara sıra yayın fiyatlarına türlü indirimler uygulanıyor. Sonuç yıllarda indirimden imdi tüketiciyi alışverişe heveslendirmek amacıyla yapılan bu asıl kampanyalara, Ticaret Bakanlığı ahali attı. Bakanlık, aykırılıkların tespiti halinde sorumlulara muktezi yönetsel yaptırımların uygulanacağını belirtti. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere vadi verildi: “İçinde bulunulan COVİD-19 salgınının birlikte etkisiyle tüketicilerin kolay olması, zaman ve çevre sınırlaması bulunmaksızın çok muhtelif kopya ile türde ve elan düşük fiyattan ürüne ulaşabilme imkânı sunması dolayısıyla ‘online mesafeli alışverişleri’ tercih ettiği gözlemlenmektedir. Fakat online alışverişlerin özellikle belirli özel günlerde kandırıcı indirimler, deniz cihetiyle geri hizmet süreçlerde aksama, kırıcı niyetli satıcılarca ayıplı para gönderimi yahut bedelin öğrenim edilip on paralık servet göndermeme, rücu hakkını kullandırmama vb. birçok mağduriyete de yol açabildiği görülmektedir.”
Bu kapsamda tüketicilerin kıygın olmamak, vandöz veya sağlayıcıların da idari müeyyide ile karşılaşmamaları için canip olacakları mesafeli sözleşmelere ilişkin şu hususlara ilgi etmeleri istendi:

“Aksata öncesi tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak para yahut hizmeti bütün ve doğru olarak belirlemeleri ve bütçeleri ile harcamaları arasındaki dengeyi gözetmeli. Satıcı veya sağlayıcı karşı bildirişim bilgisi, vergi kimlik numarası, MERSİS ve ETBİS kaydı ve icabında şikayet platformları ile vandöz/sağlayıcı almaç hizmetleri vb. yerlerden lüzumlu sorgulamanın yapılması; satışa sunulan ürün fiyatının hele ölçün nitelikteki ürünler için değişik satıcı yahut sağlayıcılardaki fiyatları ile karşılaştırılmalı. Satıcının internet sitesinin güvenliği ile alışverişe ait güvenli ifa yöntemleri olan SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme kabil seçeneklerin olup olmadığının kontrolü yapılmalı. Içtimai medya kanalları eliyle yönlendirilen genel ağ sitelerine ilişik adına vandöz yahut sağlayıcının genel ağ sitesine ilgili yönlendirmenin yapıldığının adres çubuğundan arama edilmeli. Ödeme işlemi öncesi mevzuatta vadi kayran ve vandöz/sağlayıcı unvanı, degaje adresi, uzun farklı iletişim bilgileri, dünyalık yahut hizmetin ödenecek toplanmış tutarı, cayma hakkına ilgilendiren füru ve adalet kontrol yollarını içeren civar bilgilerin verilip verilmediğini taharri edilmeli. Özel günlerde haddinden fazla efdal oranlarda yapıldığı sav edilen indirimlerin doğruluğuna ilgili yerine sair vandöz veya sağlayıcılarda ayrımsız ürünün fiyatına ait araştırma yapılmalı.” Instagram: @eshteknoloji