TCMB aralık kocaoğlan değer değişimleri raporunu açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Minval Bankası (TCMB) Fasıla ayına ait mahiye değer gelişmeleri değerlendirmesinde yayınlanan özette “Tüketici fiyatları ara ayında yüzdelik 13,58 oranında artmış, yıllık enflasyon 14,77 puan yükselişle 2021 yılını yüzde 36,08 seviyesinde tamamlamıştır.” açıklamasında bulunundu. Yıllık enflasyonun bilcümle anne gruplarda yükseldiğini, enflasyondaki yükselişe en belirtik ulama asıl mülk ve besin zir grubundan geldiğini tamlayan açıklama şöyle bitmeme etti: “Bu dönemde bir nice soy üzerinde döviz arık gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, seviye geçişkenliğinin faziletli olduğu temel dünyalık grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı istihlak malları öncülüğünde faziletli aynı oranda artmıştır. Dayanıklı istihlak malları ortada üstelik araba fiyatlarındaki artma ilgi çekmiştir. Azık grubunda yıllık pahalılık dinç sonuç ve göveri kalemlerinde bağıl daha itidalli seyrederken, girdi maliyetlerinin etkisiyle tüvana yemiş ve göveri dışı kalemlerde kayda değer aynı oranda yükselmiştir.
Arsıulusal enerji fiyatlarında bu dönemde çöküntü izlenirken, döviz arık gelişmelerinin yansımalarıyla özellikle akaryakıt, gayda gaz ve kömür atılmak amacıyla sınırlı içi enerji fiyatlarındaki artışlar devam etmiştir. Hizmet grubunda de yükselişler genele yayılırken, bilhassa aşçı-otel grubu fiyatlarındaki hızlanma gıda enflasyonundaki görünümün dahi etkisiyle açık olmuştur.
Türk Lirasındaki değer kaybı, emtia fiyatlarındaki faziletkâr seyir ile tedbir zincirlerinde bitmeme fail aksamalar neticesinde yetiştirici fiyatları kaynaklı baskılar az çok dallı güllü seyretmiştir. Bu manzara altında, B ve C göstergelerinin almanak enflasyonları ve temel eğilimleri degaje benzeri yükseliş göstermiştir.” TCMB, düzem geçişkenliğinin yüksek olduğu asıl mal grubunda fiyatların özellikle dayanıklı istihlak malları öncülüğünde faziletkâr aynı oranda arttığını rapor etti.