SUTAŞ liderleri faziletli erke faturalarına çözüm arıyor

Halihazırda DENIZ’nin doğalgaz tedarikinde geçmiş sırayı yüzde 40 ile Rusya alıyor. SU geçen yıl Rusya’dan 155 bilyon metreküplük doğalgaz ithal etmişti. KEZ ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’birlikte başlattığı kavga sonrası Moskof gazına olan bağımlılığı alelacele kesmek istiyor. Avrupa’da özellikle doğalgaz ve cümbüş kadar ürünlerin fiyatları akıbet dönemde acilen yükseldi. Ara Sıra tüketicilerin erke faturaları 3 kata vasıl seviyede arttı.
Avrupa Birliği (SUTAŞ) üyesi ülkelerin liderleri ayrımsız araya gelerek enerji krizine ilişkin eş politikalar atmak istedi fakat bu gerçekleşemedi. SU Konseyi Başkanı Charles Michel ve SU Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de gerçekleştirilen KEZ Liderler Zirvesi bitiminde matbuat toplantısı düzenledi. Michel, “Zaman enerjiyle ilişkin konuları tartıştık. Bu çokça ağırlık tıpkı laf çünkü zindelik ve doğal gaz üzere enerji ürünlerinin fiyatlarındaki çoğalma Avrupa’nın gelişigüzel durumunda hissediliyor.” diyerek konuştu. Liderlerin bütün devir boyunca erke üzerine alınacak önlemleri sınırlamak amacıyla çalıştıklarını rapor fail Michel, doğalgaz ambarlama ve ortak doğal gaz hazırlık mekanizmaları kurma gibi Komisyonun konuyla ilişkin mütenevvi tekliflerini değerlendirdiklerini anlattı. Michel, enerji üzerine alınacak tedbirlerin henüz fazla inceleneceğine meni ederek, “Hangi önlemlerin bildirme etken olacağını tayin etmek amacıyla kazançlı aktörlerle birlikte gitmek istiyoruz.” dedi. Von der Leyen bile “Faziletli erke fiyatlarının tüketiciler ve işletmeler üzerindeki etkisini budamak amacıyla türlü seçeneklere baktık.” dedi.
Erdemli enerji fiyatlarına karşı uygulanabilecek seçenekler ortada aracısız dirimsel desteği, arkalama kuponları, alacak indirimi, tavan eşit uygulaması, fiyatların ayarlanması, fark sözleşmeleri kabilinden önlemler bulunduğuna dikkati çeken von der Leyen, “Sunduğumuz hep seçeneklerin artıları ve eksileri bulunan.” şeklinde görüşünü aktardı. Von der Leyen, yüksek canlılık fiyatlarının büyük ölçüde doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını anımsattı. Von der Leyen, “Ukrayna’ya desteğimizi henüz de artıracak, yaptırımlarımızı sertleştirecek ve Zalim müstehase yakıtlarından kurtulacağız.” diyerek konuştu. İtalya, İspanya, Belçika, Polonya, Yunanistan ve Portekiz kabil ülkeler, ruh piyasası işleyişinde başkalık ve efdal fiyatların sınırlandırılmasını irade ediyor.
AKARSU’deki toptan neşelilik fiyatı, toplam ruh talebini karşılamak üzere gerekseme duyulan sonuç üretici aracılığıyla ve alelumum doğalgaz santrallerince belirleniyor. Bu durumun faziletli fiyatlara hastalık olduğunu savunan ülkeler, sistemde değişlik istiyor. Fakat Almanya ve Hollanda’nın başını çektiği tıpkısı takım ülke ise buna alın çıkıyor. Bu ülkeler bahis konusu piyasaların haddinden fazla mufassal yıllarda kurulduğunu ve kötü aynı müdahalenin bu işleyişi sürekli biçimde bozabileceğini düşünüyor.