Sıkı dışından gönderilen müzaheret malzemelerine gümrük vergisiz muamele imkanı

Ticaret Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerden beis gören kişilere ücretsiz lağvolmak için az dışından gönderilen eşyaların, amme çekicilik ve kuruluşlarına, amme yararına etkin derneklere, cumhurbaşkanınca kazanç muafiyeti tanınan vakıflara gönderilmesi durumunda gümrük vergilerine bağımlı olmadığını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından, yetersiz dışından gönderilen yardım malzemelerin gümrük işlemlerine ilişik anons paylaşıldı.

Buna göre, depremler dolayısıyla zarar gören kişilere ücretsiz adına lağvolmak veya kullanımlarına sunulmak üzere güçlükle dışından gönderilen ana ihtiyaç maddeleri ile gayrı eşyalar, amme kurum ve kuruluşlarına, kamu yararına çalışan derneklere, cumhurbaşkanınca rüşvet muafiyeti tanınan vakıflara gönderilmesi yerinde, gümrük vergilerine ve tecim politikası önlemlerine tabi olmadan ithal edilebilecek.

İlgili bakanlıklarca koordinasyonun ağır ezgi yapılabilmesini teminen, bahis konusu kapsamda gelen eşyanın tamlanan hava ve kuruluşlardan herhangi birinin adına gönderilmesi gerekiyor.

Duyuruda, anılan alım ve kuruluşlar şöyle sıralandı:

” AFAD, Ankara Içtimai Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Şanlıurfa Içtimai Yardımlaşma ve El Birliği Vakfı, Kahramanmaraş Toplumsal Teavün ve Dayanışma Vakfı, Adıyaman Içtimai Teavün ve El Birliği Vakfı, Adana Toplumsal Yardımlaşma ve Tesanüt Vakfı, Hatay Içtimai Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Diyarbakır Içtimai Yardımlaşma ve El Birliği Vakfı.”

İlgili eşyanın gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için varsa taşıma belgesinin ve pırtı listesinin, geldiği gümrük idaresine sunulması tam olacak.