Savaşa rağmen Marmaris ’te turizmciler eskimemiş sezondan umutlu

Koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken, orman yangınlarının da eklendiği Marmaris ’te turizmciler son iki yıldır dokunaklı etkilendi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan periferi turist payının yüzdelik 25’ini oluşturan Acımasız ve Ukraynalıların iptali ile turizmciler, ana pazarı İngiltere ve başka Avrupa ülkeleri için tanıtımların ağır sıklet olduğu yaz sezonu üzere ümitli konuştu. Turistik Gezi Acenteleri Birliği Nahiye Mandepsi Müesses Başkanı Suat Sabah Yeli, Ukrayna ve Rusya savaşının turizme etkisine değinerek, “Turizmciler ve hele seyahat acenteleri namına maatteessüf iki yıldan beri filhakika sıkıntılı eyyam yaşıyorduk. Pandeminin üstüne ayrımsız birlikte orman yangını, hâkim eklendi derken maatteessüf bu üstelik oldu. Rusya ve Ukrayna ortada sâdır kavga bittabi ki okkalı anlamda etkileyecek bizi.
Çünkü cidal uzadıkça turizm da etkilenecek bu işten. Şu anda Ukraynalı turist, tabiatıyla ki beklemiyoruz. Rus turistin bu yaptırımlarla gelmesi çokça zor. Şu anda gayrı pazarlarda rastgele ağırbaşlılık görünmediğini dile getiren Komutan Esin “Bizim buradaki ana pazarımız İngiltere. Uğraş uzadıkça rezervasyonları biraz düştü, amma rastgele fek görünmüyor. İlk uçağımız Dalaman ’a 26 Mart ’ta inecek. Tabii haddinden fazla fazla bir suret namevcut ama sonuçta iki yıldan beri bati anlamda tartı işlek, hele ana pazarı İngiltere olan biz turizmcileri benzeri maneviyat motivasyon itibarıyla müspet yönde etkileyecek.” ifadelerini kullandı. Türkiye Turistik Otelciler Federasyonu (TUROFED) Umumi Komutan Yardımcısı ve otel sahibi Bülent Bülbüloğlu, temel pazarı Rusya olan Antalya ’nın başka pazarlara hamle yaparak Marmaris ’e gelecek olan seyyar sayısını etkileyip etkilememesi konusu hakkında, “Değme bölgenin dinamikleri farklı. Bittabi ki rakiplik olacak, ülkeler ortada da oluyor, bölgeler beyninde da oluyor amma dinamikleri farklı.Aslına bakarsanız Veli ’yi daha çok İngiltere domine ediyor.
Antalya ’yı dahi Zalim ve Acımasız cumhuriyetleri domine ediyor. Amma bu Ruslar gelmeyecek anlamına gelmiyor. Şu zaman sıcak savaş var. Kategorik gelecektir. Avrupa ’evet gidemeyen ve çok zengin olan Rusların yönü Türkiye ’ye döndü diyebiliriz. Amma hedeflediğimiz sayılara ihtimal ulaşamayabiliriz” açıklamasında bulundu. TUROFED Genel Komutan Yardımcısı Bülbüloğlu “Türkiye ’deki oteller temas zamankinden elan gailesiz, daha dinamik şekilde açılmaya başladı adım adım. Dalaman bölgesine evvel uçağımız 26 Mart ’ta inecek, 29 Mart ’ta üstelik böyle kamu gümbür gümbür kırcı kırcı geliyor. İngiltere ’den başlayacak, ama çabucacık sonrasında Hollanda ’dan, Belçika ’dan, Almanya ’dan uçaklarımız bile gelecek. Bu yıl ateş tıpkı sene olmayacak.Ama hamam eyyam gelmeye başladıkça hakeza Mayıs Haziran ’ın devreye girmesiyle farklı Avrupa ülkelerinden turistlerin geleceğini düşünüyoruz.” dedi. Hazırlıklarını tamamlayıp misafirlerini muntazır bire bir otelin yöneticisi Ümit Zer ise “Umumi namına ülkemize gelen misafirlerin yüzde 25 ’kayınbirader Ukrayna ve Rusya oluşturuyordu, zaman ayırtma neredeyse bulunmayan denecek kadar sıfırlandı. Amma değişik destinasyonlara yöneldik. Bunların ortamında önce 20 Mart itibariyle İran pazarı misafirlerimiz var. Onun haricinde İngiltere ’den gelecek olanlar var. Bu sene için beklentimiz çok büyüktü. Amma aha pandemiden çıktık, bilcümle turizm elan fena hâlde olacak dedik, bu savaş patladı.
Tabii ilk etkilenenlerden bire bir tanesi birlikte turizm oldu. Elbette kim bizim tesisimiz filhakika yaz kış belirgin olduğu için eksiklerimizi tamamlamaya biz elan er başlıyoruz.Başka tesisler de bayağı üst hazırlıklarına çoktan başladılar. Onlar üstelik işte nisanın ilk haftası açacaklar inşallah. ’ ’ diye niteleyerek turizmciler yerine sezona amade olduklarını belirtti. .