Şarki Küçük Asya Observatuvar Hangi az dışından yavaş murat var

Milli Gök Programı ile feza çalışmalarında çıtayı yükselten Türkiye, Şarki Küçük Asya Gözlemevi’nin inşasında sona yaklaştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Feza Bilimleri Kat Başkanı İbrahim Aşağı, bittiğinde Türkiye’nin bildirme büyük teleskobu olacak Şarki Küçük Asya Observatuvar amacıyla ensiz dışından bir nice proje teklifi geldiğini bildirdi. Âdeta, Bursa Maharet Üniversitesi (BTÜ) Feza Havacılık ve Savunma Uran Topluluğunun çevrimiçi düzenlediği “4. Lagari Havacılık ve Savunma Günleri”nde yaptığı “Türkiye’birlikte uzay alanında yapılan icraat” başlıklı sunumunda, gün sistemi, gezegen sistemleri, yıldız astrofiziği, galaktik heyet, galaksi dışı yıldız bilimi ve faziletkâr erke astrofiziği alanlarında çalıştıklarını ve bu tayfın değme bölgesini hizmet etmek istediklerini söyledi. Bunları gözleyebilmek için Türkiye’de hayata geçirilen gözlemevlerinden bahseden Küçük, şöyle konuştu: “Bu gözlemevlerinin kendine özgü özellikleri var. Farklı dümen boyları yada değişik spektrumlarda gözlemleri tanımlıyoruz. Şarki Rum Observatuvar, Erzurum’da. Şu anda vermek için, 4 metrelik benzeri kırmızıöte teleskobumuz olacak.Büyük tıpkısı envestisman. Ortadaki Antalya’dahi Bakırlıtepe’bile TÜBİTAK Ulusal Observatuvar’nin teleskopları. Optikçi numara boylarında gözlemler yapıyoruz.
Gayr bile Erciyes Üniversitesinin Yıldız Bilimi ve Feza Bilimleri Rasathane Uygulama ve Araştırı Merkezindeki radyo teleskobu. Yani soldan başlarsak kırmızıöte, arasında görsel bölge, en sağda bile radyo bölgede yetkinliklerimiz var. Radyo bölgede henüz birlikte doğacak safhalarda yetkinliklerimiz artacak amma TÜBİTAK Millî Gözlemevi’nin yetkinliğine bakarsanız neredeyse 30-40 yıldır Türkiye bu konuda ehlihibre. Kırmızıöte bölgesinde üstelik önümüzdeki seneden itibaren özlük teleskoplarımızla gözlemler yapacağız.” Sunumun peşi sıra katılımcıların sorularını yanıtlayan Sıradan, Maşrık Rum Gözlemevi ile ilgilendiren ayrıntıların sorulması konusunda, şunları kaydetti: “Türkiye’nin arz iri teleskobu olacak. Nedeniyle tığ anide bire sınıf atlamış olacağız bu konuda.Ayna Rusya’dan gelecek. Bunlar birleştirildiği ahit faaliyete başlayacak ama şu an üstelik projeler yağıyor güçlükle dışından. Tüm dünyadan, ‘Tığ faaliyete geçtiği ahit şu şu projeleri yapmak istiyoruz’ diyerek. Türkiye’den bunları alıyoruz. Şu anda mesela çalışmaya başladı diyebiliriz. İlk ışığı aldığımızdan itibaren Türkiye amiyane bu anlamda, bilgi ve gök bilimi anlamında yüzyıl atlamış olacak.”
Basit, Türkiye’nin panoramasına bakıldığında hızla şipşak bütün coğrafyayı kapsayacak aynı müşahit ağları bulunduğunu ifade etti. Mavera yandan, Türkiye’nin feza yolculuğunda peyk sürecinin 1994’lü yıllarda başladığını anımsatan Basit, şöyle bitmeme etti: “Halen bitmeme fail tıpkısı süreç var. Cesim olan burada sınama çalmak. Bu kazanılan tecrübeyi henüz üstelik ileriye götürerek öz uydumuzu kendimizin yapması. Biz bu yetkinliğe şu anda sahibiz. Tabi bu ayrı aynı saha ve bu sahanın çok çok önceleri farkında olan ülkeler de şu anda önde.Ekonomisi Türkiye ile karşılaştırma edilmeyecek diyeceğiniz ülkeler birlikte bu konuda bayağı mehabetli adımlar atmışlar. Fırlatma üsleri kurmuşlar söz misali, zımnında orada yetkinlikleri var.”
en üst TÜRKSAT 5A uydusunun fırlatıldığını anımsatan Sıradan, TÜRKSAT 6A uydusunun yerel ve milli olacak şekilde ihya çalışmalarının sürdüğünü, 2022’de uzaya gönderilmesinin hedeflendiğini dile getirdi. TUA aracılığıyla hazırlanan ve 9 Şubat’ta Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla detayları açıklayan Milli Gök Programı kapsamında 10 misyon belirlendiğini belirten Süfli, bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini anlattı..