Şarki Küçük Asya Gözlemevi, uzaydan ati çırağ amacıyla anlayışsız sayıma geçti

Türkiye’nin uzaya açılan yeni penceresi olarak akseptans edilen Şarki Rum Rasathane’nde (DAG) icraat koyu tıpkısı şekilde devam ediyor. Erzurum’da, Cumhurbaşkanlığı Takip ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesi’nin desteğiyle yapımına devam edilen, madun yapısının yüzdelik 95 ’i, yapı ve kubbelerin dahi yüzdelik 90’lık bölümü tamamlanan DAG, uzayı gözlemek için adeta dönme sayıyor. Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırı ve Aplikasyon Merkezi (ATASAM) bünyesinde, selen dünyası açısından sonuç evre muhteşem ayrımsız uygulayım bilimi yatırımı adına değerlendirilerek, Erzurum’daki 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’nde 2012 yılında yapımına başlanan DAG’ın tamamlanmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi. Maşrık Rum Observatuvar uzaydan gelecek kandil üzere aktarılma sayıyor video Gök bilimlerine çok şey katacağını değerlendirilen ve nöbet dışındaki alt yapısının yüzde 95 ’i, binada ve kubbelerin inşasının ise yüzde 90’lık bölümü tamamlanan gözlemevinin, hoşur çaplı rötuşlar ile gâh ustalık eksiklikleri dışında nazik bölümü tamamlandı. Türkiye’nin 2023 sağgörü projeleri beyninde mevcut fakat abuhava koşulları ile pandemi dolayısıyla siftinlik çaplı aksaklıklara rağmen çalışmaların şişman çabucak sürdürüldüğü gözlemevinde geçmiş ışığın 2021 yılı böylece alınması hedefleniyor.Dr. Cahit Yeşilyaprak, gözlemevinde kullanılacak teleskobun İtalya’daki testlerini tamamladıklarını belirtti. Pandemi dolayısıyla bu yılki çalışmalara geç başladıklarını nâkil Yeşilyaprak, “Teleskobun ülkeye girişinde hususi müsaade üzere uğraşıyoruz, onları dahi gerçekleştirir gerçekleştirmez, parça parça ülkeye getireceğiz. Doğrusu binanın seçme tarafını ve kubbeyi kapattık. İçeride çalışacak ortamı yarattığımız andan itibaren teleskobun kurulumuna başlayacağız. Beklentimiz birlikte 2021 ’mağara sonuna önceki ışığı alabilmek, ufak tıpkı teehhür olursa bile yapacak tıpkısı şey namevcut, pandemi hepimizi etkiledi.” dedi. Gözlemevi binasının iki aşamadan oluştuğunu, ilkinin teleskopla müntesip hizip, diğerinin bile personel alanlarıyla ilgilendiren olduğu dile getiren Yeşilyaprak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların dakikasında bir anda topu bitti. İçeride rötuşlar, teferruatlı amal ile uğraşılıyor.İnfrared teknolojiye sahip gözlemci değerli ötesinde rasat yapacağı üzere bu gerekiyordu. Çatı, aynamızı on paralık dışarı çıkarmadan, dış ortama kontak etmeyecek hususi tıpkısı şafttan indirip tünel gibi oradan bina içerisine gittikçe kuracağımız kaplama ünitesine alabileceğimiz bir yapıya birlikte eş. Enerjik ve güre zaman enerjisi kendisine dizayn edildi, bu ebat binanın civar aracılığıyla görülebilir. Bunun amacıyla bile proje sunuldu, akseptans edilirse eğer enerjik zaman enerjisini üstelik ekleyeceğiz. DAG binası çokbilmiş, çevreci tıpkı yapı, akarsu arıtma sistemleri var, doğaya zarar vermeyecek şekilde tasarım yapıldı ve şu anda dizaynı ile dahi ender rasat evlerinden aynı tanesi.”
Çokça sayıda toplantı ve fuarlarda sunumu gerçekleştirilen ve uzay bilimlerine büyük katkı vermesi beklenen gözlemevinin dünyadaki basit teleskoplar arasında meydan alacağını vurgulayan Yeşilyaprak, şu ifadeleri kullandı: “DAG özlük çapında, bu çaptaki teleskoplar süresince dünyadaki yeryüzü gelişmiş ve sunu yüksek teknolojiye topluluk.Buna az buçuk birlikte takım üstüne bindi olunması gerekiyor. Bu konuda üstelik dünyadaki sunma gani kameralardan birini aldık, üretiliyor. Şu anda pop bilimde üstelik yıldızların etrafındaki gezegenleri bile ayrıştırabilecek, gözlemleyebilecek koronograf isimli ayrımsız maşa bile söz konusu.
Onunda ihalesi yıpranmamış bitti. Adapte optik sistemimiz var, cevvi türbülansı minimum düzeye indiren, rasat kalitesini da oldukça artıran teknolojiyle topluluk. O yüzden dünyadaki mahdut teleskoplardan biri olacak. Coğrafik ve önemli namına dahi bulunduğu arz derecesi ve boylamda eksantrik de bu çapta rasıt olmadığı ve iri tıpkısı gözlemsel boşluğu da doldurduğu üzere dünyanın dört gezle beklediği tıpkısı gözlemci esasen.” Cahit Yeşilyaprak, teleskobun kurulmasında Erzurum’un atmosferik yapısının çok yüce olduğunu, oldukça belirgin akşam ve ark ayrımsız havaya gerekseme duyulduğunu aktardı. Erzurum’a kuş uçuşu 15 kilometre mesafede bir dağın zirvesinde, 3 bin 170 metrede gözlemevinin kurulmasının bu coğrafyanın atmosferik yapısı ve astronomi üzere büyük bire bir potansiyel anlamı taşıdığını tamlayan Yeşilyaprak, “Bu gözlemevi, asıl bilimlerde Cumhuriyet tarihinin sunma şişman yatırımlarından biri. O anlamda değerli ayrımsız AR-GE altyapısı olacak. Barındırdığı teknolojiler açısından tamam ama çap açısından elan iri teleskoplar var. Bu Türkiye’deki sunma büyük rasatçı. Avrupa kıtasına dahi konuşlanmış sunma büyük müşahit diyerek düşünebilirsiniz. Henüz iri yetenekli teleskoplar dünyada var, Havai’dahi, Şili ve özge gözlemevlerinde. Barındırdığı gözlükçü teknolojiler ve hava kalitesinden ortalık önceki ışığını almasını dünyada herkesin dört gözle beklediği rasıt. DAG yerine yabancıların hepsinin hafızalarında düzlük etmiş durumdayız.” diyerek konuştu.