Restorasyonu tamamlanan Sümela Manastırı, küşat amacıyla hazır

Yapılan yenileme çalışmaları ile ilgilendiren hikmet veren Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Sümela Manastırı’nda çalışmaların yüzde 90’lık kısmının tamamlandığını, kalan aşağılık benzeri kısmın ise haddinden fazla bodur sürede tamamlanarak önümüzdeki günlerde ziyarete açılmasının planlandığını söyledi. Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete mülga Sümela Manastırı’nda kayaç ihya ve yenileme çalışmaları 2016 yılı Şubat ayında başlamıştı. 24 sınai dağcı ve 5 mühendisin bulunduğun ekip ile başlayan restorasyon çalışmalarında polat halat incizap ve sabitlendirme çalışmaları yapılırken iri boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesi gerçekleştirildi. Yenileme çalışmalarında sunu bereketli ve mufassal mütemadi asayiş seviyesine ulaştırılması üzere kaya konservatör bariyerler düz yazı edilirken Manastır amacıyla büyük acı oluşturan 10 bin tonluk kayaç 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlendirildi.
Sümela’da bitmeme fail çalışmalar zımnında güzeşte yılın Teşrinisani ayından itibaren esasen ziyarete kapatılırken Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Sümela’nın ziyaretçilere açılmasının önümüzdeki günlerde planlandığını söyledi. Açılış tarihinin Bakanlıkça belirleneceğini kaydeden Ustaoğlu, “İki yıldır yaşadığımız pandemiden sonraları bu yıl umutlarımız çok elan fazla arttı. Ilkin Sümela gelmek amacıyla ilimizin ayrımlı destinasyonlarının bu sene haddinden fazla elan fazla ziyaretçi geleceğine inanıyoruz. Sümela‘bile 5 yılı çok süren restorasyonumuz güzeşte yıl yüzdelik 90 oranında bütün, sadece kıtipiyoz aynı kısmı kalmıştı” dedi.
Ustaoğlu; “Geçen yıl Hars ve Turizm Bakanımızda gelmişti açılışını de Cumhurbaşkanımızın videoteyp konuşma katılımıyla doğrusu açmıştık. Deminden 3-4 aydır, Teşrinisani ayının başında kapatarak çok az tıpkı alanda kalan restorasyon ve kaya temizliği çalışması bitiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde Ekin ve Turizm Bakanlığımız, Müzeler Genel Müdürlüğümüz birlikte strateji ediyor süreci. Ziyarete yine açarak inşallah bu yıl ora mevki turizmine hizmet verecek. Albeni durumunu ayn önüne alıp bakanlığımız küşat tarihini açıklayacak” diye niteleyerek konuştu.