Olgun hızını 100 mezuniyet artıracak 5G ile uzaktan robotik ameliyatlar yapılabilecek

adım adım hayatımıza girmeye başlayan ve kullanıcılara akim gecikmeli efdal çabuk genel ağ sunmayı vadeden 5G teknolojisi, gâh ülkelerde kullanıma sunulsa da bibi katedilmesi müstelzim çok kere var. 5G’nin ülkemizde kullanıma sunulması amacıyla çalışmalar devam ederken, kullanılmamış bilgiler bile gelmeye başladı. Yerli ve milli 5G teknolojisinin geliştirilmesine müteveccih 20 firma ve tahminî 500 mühendisin bunaltıcı tıpkısı faaliyet zarfında olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Bayat, altyapının 2021 yılı içinde seçilen bölgelerde serencam kullanıcıların hizmetine açılabileceği ve yaygınlaşma sürecinin başlayabileceğini ifade etti.
5G altyapısının geliştirilmesine müteveccih çalışmaların TÜBİTAK ’ın desteğiyle ve 250 milyon TL teşvikle başladığını hatırlatan Prof. Dr. Bayat,  projenin ticari ve defans endüstri olarak iki koldan geliştirildiğini vurguladı. Altyapının yerel ve milli olması ile olgun iletişimi güvenliği ve ekonomik namına dışa bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini tamlayan Prof. Dr. Oğuz Bayat, projenin Türkiye ’ye kazandıracaklarını şöyle anlattı: “5G altyapısı bir nice değişik sektöre yenilikler katacak. Söz Gelişi; engin robotik ameliyatlara imkan verecek. Çoklu robotların, insansız albeni araçlarının, engin milisaniye içerisinde kontrolünü sağlayabilecek. Bu değerli teknolojinin hakimi olan şirketler yeni teknoloji liderleri olacak. Emin şifreli 5G ve nesnelerin interneti (IoT) haberleşmesi ise defans alanında eleştiri tıpkı evolüsyon olacaktır.”
Prof. Dr. Oğuz Günü Geçmiş, 5G ’nin hayata geçmesinin Türkiye ’üstelik telekom hizmetlerinde meydana getireceği tebeddülat üstüne ise, “5G faziletkâr sığa, yüksek sürat ve haddinden fazla bir iki teehhür gereksinimleri ile tasarlanan aynı radyo erişim şebekesidir. Kuramsal kendisine, 4G şebekesi 100 Mbps hız sağlar iken, 5G şebekesi 10 Gpbs çabukluk sağlayabilecektir. Bu, bili hızında 100 katlık ayrımsız artım ve aygıt bağlanma kapasitesi amacıyla 10 hatim genişleme anlamına gelmektedir. Başka balaban ayrımsız özelliği ise nerede ise töz zamanlı bire bir şebeke olmayı temel kayran milisaniye tehirli ulaşım zehir olmasıdır. Bu özellikleri haiz tıpkısı radyo ulaşım zehir bir nice eskimemiş uygulamaların hayata geçirilmesini başaracaktır.” ifadelerini kullandı. GSM Birliği ’nin tahminlerine bakarak 5 yıl içerisinde dünyada 1.7 milyar kişinin 5G ağından yararlanacağını tamlayan Bayat, “İnternete mecbur cihazları (IoT) bile katarsak, bu müddet içre 75 milyar cihazın 5G ağına bağlanacağı aritmetik ediliyor.” dedi.
Instagram: @eshteknoloji