NASA ile etkin Türk marifet insanları, kayıp esmer deliğin peşinde

Değme tür maddeyi ve ışığı namına çekebilecek büyüklüğünde kıpırdak ayrımsız çekicilik alanı olan ve kütleleri oldukça iri olan kara delikler, günümüzde hala gizemini koruyor. Vukuf insanları, ‘Abell 2261 ’ adı sunulan galaksi kümesinin merkezinde neden süper kütleli ayrımsız karaca mapus tespit edemediklerini çözmeye çalışıyor. Bu laf üzerine araştırmalara başlayan NASA, proje kapsamında ajansın arz canlı teleskoplarından ikisinin kullanıldığını duyurdu. NASA ’nın evrende dirim arayışının izini sürecek projesine önderlik eden Prof. Betül Kaçar ’ın peşi sıra, Türk Profesör Kayhan Gültekin ’mağara bile kayıp kişmiri deliğin gizemini çözmeye etkin bir araştırmaya öncülük ettiği açıklandı.
KÖLE ’nin önde mevrut eğitim kurumlarından birisi olan Michigan Üniversitesi ’nde fariza işleyen Gültekin ve ekibinin konu ile ilişkin yayınladığı makaleye bakarak, Chandra X-ray Teleskobu ve Hubble Uzay Teleskobu ’yla yapılan sonuç gözlemlerde bile ayrımsız galakside bulunması müstelzim devasa yağız deliğe dair kanıt bulunamadı. Gültekin, Forbes dergisine verdiği demeçte, bembeyaz bire bir galaksi kümesinin karaca deliğini kaybetmesinin bir tane mantık açıklamasının “yerçekimsel dolma izansız tepmesi” kendisine aşina süreç olduğunu söyledi.
Esmer delikler birleştiğinde, yer çekimi dalgaları adı verilen uzay-zamanda dalgacıklar üretirler. Böyle aynı birleşmenin ürettiği büyük miktardaki arz cazibesi dalgaları, tıpkısı yönde gayrı yöne bakarak elan güçlüyse, karaca deliğin galaksinin merkezinden olumsuz yönde uzağa gitmiş olabileceği varsayılıyor. Gök bilimciler kişmiri deliklerin ferasetsiz tepmesi amacıyla kesin bir argüman bulamadılar ve süper kütleli kara deliklerin yer çekimi dalgaları oluşturacak ve birleşecek kadar birbirlerine yaklaşıp yaklaşmadıkları bilinmiyor. Abel 2261 galaksisi, dümbelek tepen benzeri yağız mahbes bakmak amacıyla dört dörtlük tıpkısı gökadadır, çünkü iki şişman kişmiri hapis ortada bir birleşmenin gerçekleşmiş olabileceğine dayalı şimdiye büyüklüğünde iki işaret bulundu. İlk namına, Hubble Uzay Teleskobu ve Subaru Teleskobu’ndan gelen optik veriler, boyutundaki tıpkısı gök ada amacıyla beklenenden çok elan balaban bir galaktik atom çekirdeği ortaya çıkardı. İkinci bel ise, Abel 2261’deki sunu fazla kader yoğunluğunun, galaksinin merkezinden 2.000 ışık yılı uzakta olması adına kayıtlara geçti. Yıldızların forma dışı yoğunlaşmasına, iki süper kütleli kişmiri deliğin birleşmesi ve arkası sıra tek, elan büyük tıpkısı kara deliğin düşüncesiz tepmesi üzere keskin aynı fenomen sebep reşit olabilir. bahis konusu galakside, kara hapis birleşmesinin gerçekleştiğine dayalı ipuçları olsa dahi ne Chandra hangi de Hubble verileri, yağız deliğin kendisine dair temas tez sunamıyor.