NASA, benzeri bulutsunun çokça tuhaf davranışını gözlemledi

Nebula evet bile diğer adıyla nebülöz, uzayda kâin ve açık alanlara yayılmış olan gaz, türap, müvellidülma, helyum ve gayrı iyonize gazlardan oluşan yapılara deniyor. Yaşlanan aynı yıldızın etrafındaki benzeri doğal gaz tabakası olan Vatoz bulutsusu (Stingray Nebula), bu türdeki yeryüzü gailesiz çatı namına kayıtlara geçmişti. Filhakika yadırganan olan bu gezegenimsi bulutsu, bilim insanlarının tabiriyle “çokça, haddinden fazla açık ve haddinden fazla somurtkan” benzeri çizi sergiledi ve solmaya başladı.
Marifet insanları, söz konusu bulutsunun ortaya çıktığı büyüklüğünde çabuk tıpkı şekilde kararmaya başladığını söylüyor. Elde edilen verilere göre, bulutsunun parlaklığı 20 yılda kestirmece bin intaç azaldı ve eskiden kenarlarını muhasır bembeyaz füru kayboldu. Bilim insanları, kararmanın tıpkısı çarçabuk bitmeme etmesi halinde bulutsunun 20 sene içinde bulunmayan olabileceğini söylüyor. Hubble Gök Teleskobu vasıtasıyla 1996 ve 2016 arasında alınan ve karşılaştırılan görüntüler, bulutsunun hem çokça elan durgun arkaç geldiğini, hem dahi eskiden sahip olduğu yapıyı kaybettiğini gösteriyor.
Bulutsularda yaşanan bu nev değişimler, alelumum çok mufassal benzeri sürede, bazen bile milyonlarca sene içre gerçekleşiyor. Bu nedenle fen insanları, bu olayın çok güdük aynı süre zarfında gerçekleşmesi zımnında oldukça ansız. Görünüşe bakarak bu değişimler, bulutsunun SAO 244567 diyerek bilinen eşkâl yıldızının şule düşüşü yüzünden alelacele genişlemesi ve henüz bir iki iyonlaştırıcı radyasyon yaymaya başlaması zımnında gerçekleşiyor.