NASA, Ay yörüngesindeki istasyon üzere SpaceX ile anlaştı

NASA, Artemis görevi kapsamında 2024 yılına kadar yeniden Kamer’a fut basmayı planlıyor. Proje kapsamında ise Ay yörüngesine benzeri istasyon kurmayı planlayan şeriklik, bu istasyonu Kamer’a gitmek için ayrımsız etap kendisine kullanacak. Şu asıl büyüklüğünde birlikte bir birçok projeye imza atan NASA ve SpaceX, Ay istasyonu için yeniden uyuşma sağladı. NASA, Artemis programının benzeri parçası olan Kamer geçidi projesinin ilk ticari ortağı kendisine SpaceX’i yöntemince açıkladı.
NASA’nın Ay yörüngesinde kuracağı uzay üssü; astronotların, malzemelerin ve ilmî ekipmanların Kamer yüzeyine taşınması için tıpkı evre görevi görecek. SpaceX ise Dragon XL kapsüllerini kullanarak, bahis konusu ekipmanların düz aldığı kargoları Falcon Heavy rokeriyle bu istasyona taşıyacak.
SpaceX Başkanı ve Operasyonlardan Sorumlu Umum Müdür Gwynne Shotwell yaptığı açıklamada, “Ay’a idraksiz göstermek ve gelecekteki gök araştırmalarını katmak, heybetli miktarda iyon akıllıca pahalı teslimini gerektiriyor. NASA ile olan ortaklığımız sebebiyle SpaceX, 2012’den beri Arsıulusal Gök İstasyonu’na bilimsel tetkikat ve eleştiri malzemeler sağlıyor.  Çalışmaya Dünya’nın yörüngesinin ötesinde bitmeme etmekten ve Artemis kargolarını Ay istasyonuna taşımaktan öz saygı duyuyoruz.’‘ ifadelerini kullandı.