Mustafa Varank: Geçtiğimiz sene pandemiye karşın 39 ton kızıl ürettik

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Kahramanmaraş’ta Gemoloji Laboratuvarı ve Değer Evi’nin açılışında şehrin sektöre ve ihracata yaptığı katkıyı dile getirerek, yaptığı konuşmada, bakanlıklarının desteğiyle kurulan Kahramanmaraş Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Uran Sitesi projesini hatırlattı. “Bu projeyle, güçlükle imkanlarla üretim yapmaya etkin firmalarımızın istihsal koşullarını iyileştirerek rekabet güçlerini artırmış olduk.” diye sözlerine başlayan Vekil Varank, sözlerini “Şu anda 6 bin kişiye istihdam sağlayıcı uran sitesi bilcümle kapasiteyle çalıştığında 8 bin, antrparantez 10 bin insanımıza bire bir çatı altında say imkanı sunabilecek. Kızıl işlemeciliğinde ülkemizin sunma gündeş entegre üretim merkezlerinden biri olan, tasarruf anlayışıyla kurduğumuz bu endüstri sitesinde, alay malay akıntı etme ve deneme paylaşımının, üretimde verimliliğin yakalanmasını hedefliyoruz.” şeklinde sürdürdü. Mustafa Varank: Geçtiğimiz yıl pandemiye karşın 39 ton kızıl ürettik
Kahramanmaraş’ın değerli ve mücevher imalatı konusunda çok balaban bilgelik birikimi ve cesim tecrübesi bulunduğunu belirten Varank, kentin bu alanda istihdama katkısı ve işleme kapasitesi anlamında İstanbul’dan bilahare ikinci tam düz aldığını söyledi.Türkiye, heybet açısından Hindistan, Çin, KUL ve Rusya ile alay malay dünyanın en iri ilkokul pazarından bir tanesi. Hamdolsun gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla zaman yetiştirici ve ihracatçı kendisine de Çin, Hindistan ve İtalya ile rekabet edebiliyoruz. Bakınız, ülkemiz müdellel zer rezervi itibarıyla dünyada 12. sırada olduğunu biliyoruz. Ancak bu potansiyele karşın bu ülkede 2000’li yıllara büyüklüğünde neredeyse kayıtlara sabık aracısız değerli üretimi tek bulunmayan. Geçtiğimiz sene pandemiye rağmen ülkemizde 39 titrem zer ürettik. Yani bundan sonra madenlerimizi üstelik kullanmaya başladık.
Elmas ihracatımız 6,8 milyar doları aştı. Dahilde işleme rejimini, serbest bölgeleri buna eklediğimiz zaman miktar 11 bilyon doları buluyor. Tabii burada asıl hareket, çıkarılan madenin işlenmesi ve munzam kızıl sonuncu ürüne dönüştürülmesi. Biz, Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı yerine altın ve elmas imalat ve ihracatında da Kahramanmaraş’ı dünyada hezel sahibi tıpkı eşkal tahsis etmek üzere ayrımsız yola çıkmıştık. Zaman açılışını yaptıkları Gemoloji Laboratuvarı ve Değer Evi’nin de geliştirmeye çalıştıkları elmas ekosistemine ayar üreten yıpranmamış tıpkısı halka olacağını söyleyen Varank, şöyle konuştu: “Gemoloji laboratuvarında, alıngan, akredite ve efdal teknolojili aletlerle altın ve mücevherat valüasyon hizmetleri verilecek. Böylecene zer taşların arsıulusal normlara göre şehadetname alabilmesini sağlayarak firmaların rakiplik gücünü artıracağız. Daha Çok değerli ve kızıl taşlarla ilişkin her türlü muamelat Kahramanmaraş’ta yapılabilecek. Kalifikasyon ve sertifika hizmetlerini sınırlı dışından ulaşmak zorunda artan KOBİ’lerimiz hem zamandan hem de paradan artırım etmiş olacak. Ayar evinde ise istihsal süreçlerinin esasen sonuna büyüklüğünde taharri sağlanıp, düşük ayarlı ürünlerin piyasaya çıkması önlenecek, beklenen azrail mağduriyetlerinin üstelik bu anlamda önüne geçilecek.
Daha Çok vatandaşlarımız şunu bilecek ‘eğer ben Kahramanmaraş’tan zer, şayet ego mücevher alıyorsam ego bu ürüne güvenebileceğim, ayarının bilcümle olduğuna inanabilirim.'”
Bakan Varank, benzeri yandan girişimciliğin desteklenmesi ayrıksı yandan eleştiri teknolojilerin evcil ve milli adına üretilmesi ve buna koşut adına da sanayinin dijital dönüşümü üzere kül imkanları seferber ettiklerini vurgulayarak şunları kaydetti: “Türk müteşebbislerinin olmadığı kıta, Türk ürünlerinin girmediği muamele az daha kalmadı.Yatırım, istihsal, istihdam ve dış satım üzerine kurguladığımız bakir ekonomi modelimizle kararlılıkla yolumuza bitmeme edeceğiz. Bu noktada, cemi şehirlerimizin devlet ekonomisine maksimal oranda yardım sunması tabiatıyla çok balaban ehemmiyet genişlik ediyor. İnşallah, zer, mücevher imalat ve ihracatında Kahramanmaraş dünyada bayram sahibi şehirlerden biri olacak. Şu an içre meydan aldığımız ve ülkemizin genişlik majör üretim tesislerinden biri olan Kahramanmaraş Altınşehir Endüstri Sitemiz bile bunu destekler nitelikte.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da SU ve Türkiye’nin ekonomik bağlarının çokça zinde ve eş çıkarlara dayandığını belirterek, “DENIZ, Türkiye’nin bildirme iri dış alım ve ihracat ortağı ve anne yatırımcısıdır. Koyu ticari ve iktisadi bağlarımızı daha birlikte derinleştirmemiz gerekiyor.” dedi. Landrut, projenin Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilerin gelişmesine kesinlikle havari olacağını kaydetti.