Mustafa Varank: Enformatik Vadisi İzmir, Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacak

Türkiye, sonuç yıllarda uran ve teknolojiyi yükseltmek üzere araştırı geliştirme faaliyetlerini yürütecek merkezlerin sayısını tasarruf etmek üstüne aheste bire bir ceht içerisinde. Bugün bile İzmir’in Urla ilçesinde kurulacak ve Türkiye’nin sivil teknolojiler, mobilite ve girişimcilik alanlarında küresel rekabet gücünü artıracak Enformatik Vadisi İzmir’in temeli, düzenlenen törenle atıldı. Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank ile alay malay YANLIŞSIZ Tümen Genel Başkanvekili Binali Sebep üstelik törene katılanlar beyninde yir aldı. Varank, Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir’in, gayrı yenilik ekosistemi bileşenleri ile alay malay Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’un sonlarında Bilişim Vadisi’nin resmi açılışını yaptığını hatırlatan Varank, 3,5 milyon metrekarelik bir düz üzerine yerleşmiş, ülkenin sunma büyük teknokenti Enformatik Vadisi’nin, şu anda Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıların sivil alana taşınmasına önderlik ettiğini anlattı.FEV, arsıulusal makine markalarının ilk örnek ve mühendislik çalışmalarını bilişim vadisinde yapıyor. Büyütech, geleceğin özerk araçlarının kullanacağı stereo kameraları enformatik vadisinde üretime hazırlıyor. Getgo, yeni nesil üç tekerlekli elektrikli araçları bilişim vadisinde geliştiriyor. ASELSAN ve HAVELSAN’ın sivil teknoloji alanındaki çalışmalarına bilişim vadisi karı sahipliği yapıyor. Burada sayamayacağım böyle onlarca mücahede henüz devam ediyor.” diye konuştu. Varank, zaman temeli atık tesisin Bilişim Vadisi’nin merkezi olacağını belirterek şöyle konuştu: “Hamdolsun 2,5 yıl ilk açılışını yaptığımız Bilişim Vadisi’nde şu asıl kadar 3 binin üstünde nitelikli personel istihdam edildi. Bölgedeki nihai hedefimiz bu rakamı 4-5 katına fark etmek. İşte zaman temelini attığımız Bilişim Vadisi İzmir Uygulayım Bilimi Üssü, Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı Bilişim Vadisi’nin İzmir’deki merkezi olacak.63 bin metrekare tutkun alanı ile yerli ve yabancı bir nice teknoloji girişimcisine ocak sahipliği yapacak. Sunu beş altı 6 bin araştırmacıya istihdam sağlayacak. İzmir’in bembeyaz beyinleri, Bilişim Vadisi İzmir’den dünyaya açılacak. Biz, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı kendisine Türkiye’nin kıvrak inovasyon ekosistemini berkitmek üzere sürekli temel yoruyoruz, çabalıyoruz ve yıpranmamış adımlar atıyoruz. Mega uygulayım bilimi koridoru ile birbirine bağlanan Enformatik Vadisi Kocaeli ve İzmir, gayrı yenilik ekosistemi bileşenleri ile alay malay, Türkiye’yi Allah’ın izniyle teknolojide süper lige taşıyacak.”
Varank, kıvrak ve milli savunma sanayinin müstakil Türkiye’nin teminatı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “İşte deminden, bunu sivil alana taşımanın tam zamanı. Serencam 19 yılda adeta sıfırdan düz yazı ettiğimiz inovasyon ekosistemi, Türkiye’yi zirveye taşıyacak esas sermayemizdir. Bugüne büyüklüğünde Türkiye’dahi 92 teknoloji ihya bölgesi, 1565 fehamet destekli Ar-Ge ve tasarım merkezi kuruldu.Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5’lerden yüzde 1,09’lara yükseldi. Hamdolsun devletin verdiği desteklerin üstelik katkısıyla, hususi sektörde Ar-Ge kültürü yerleşiyor. Elan ilk Ar-Ge harcamalarının hoppadak yüzdelik 30’unu gerçekleştiren özel sektör, bugün bu harcamaların yüzde 65’ini yaparak Ar-Ge’ye öncülük ediyor. Yaptığımız yatırımların katkısıyla Türkiye, Ar-Ge altyapısı bakımından basit ülkeler beyninde kendisine kayran buluyor.”

Vekil Varank, 2023 için koydukları 10 unicorn’a (değeri 1 bilyon dolar ve gövde şirket) ya dahi öz tabirleriyle 10 Turcorn’a ehil olma hedefine yavaş yavaş ilerlediklerini belirtti..