Metaverse’te bildirme fazla yer alanlar Türkler: İleride buralar değerlenir

İnternetin ortaya çıktığı önce dönemlerde kullanıcıların yemeden içmeden “kari” olduğu Web 1.0 ve imdi birer “paylaşımcı” olduğu Web 2.0 kavramlarının ardından beklentiler kullanıcıları benzeri sonraki emisyon olan Web 3.0’a geçiş yapmaya yöneltti. Kendisinden öncekilerin bilakis yegâne merkezden yönetilmeyen, benzeri hacker saldırısına maruz kalmayacak büyüklüğünde emniyetli tıpkı düzlem oluşturması hedeflenen Web 3.0 ise yanı sıra “metaverse” kavramını getirdi. “Meta” yani “mavera” ve İngilizcedeki “universe” yani “evren” kelimelerinden oluşan metaverse, sanal ve töz dünyanın buluştuğu tıpkı ortamı kullanıcılara sunuyor. Bu ortamları tasarlayanlar, zat evrenlerinden arsa satışı da yapıyor. Vehleten çok kucak üzerinden gerçekleştirilen arsa satışlarında alıcıların balaban çoğunluğunu ise Türkler oluşturuyor. Enformatik Hukuku Uzmanı Avukat Gaye Keçeciler, metaverse üstüne internetin geçmiş yaygınlaşmaya başladığı günlere benzer, “kuralsız” aynı devir yaşandığına dikkati çekti. Sanal dünyada yer satışı yapılan platformlara Türkiye’den büyük rica olduğunu anlatan Keçeciler, bu platformlarda dünya haritasının parsel parsel satıldığını söyledi.Bunun önüne geçmeniz kabil değil. Bunların gelişigüzel biri değişik evrenler. Birinci evrende benzeri gayrimenkulün sahibi olmanız ikinci evrende üstelik o gayrimenkulün sahibi olmanızı gerektirecek benzeri durum değil.” dedi. Bu arsaların etraflı vadede bire bir işe yarayıp yaramayacağının ayrı aynı tartışma konusu olduğunu anlatan Keçeciler, şöyle konuştu: “İlginç bire bir şekilde sanal ortamlardaki arazi satışlarında bir numara Türkiye. Yeryüzü çok toprak satın alanlar bizleriz. Sunma çok arazinin satıldığı büyüklük konumu birlikte esasen biziz. Söz Gelişi geçen hafta OVR’dahi toplamda 80 bin yerey satışı yapılmışsa bunun 20 binini tığ Türkler almışız. Buradaki asıl güdeleme nedir, burada yerey alanların esas gayeleri nedir, düpedüz tıpkısı nevi ‘İleride buralar değerlenir şimdiden envestisman yapayım.’ kabilinden aynı mantık olanaklı amma bu hangi kadar metin işleyecek onu kestirmek, onunla ilişkin bire bir öngörü gidermek türlü değil.”
Sanal arsa meselesinin sonuç dönemde “çılgınlık” haline geldiğinin altını çizen Maksat Keçeciler, sanal alemde arsa alacaklara, eğer teknolojiye yatkınlığı olan bire bir girişimci değillerse bunu benzeri envestisman ara bulucu olarak görmemeleri tavsiyesinde bulundu.Sadece İstanbul’da 20 binden çok arsanın mevhum ortamdan satıldığını kaydeden Ercan, “Türkiye’nin herhangi bir yerinden yer satışı var. Söz Gelişi yakında birileri Trabzon’daki Avni Aker Stadyumu’nu sanaldan alıp Fenerbahçe bayrağı koymuş, bu bile kriz oluşturmuştu sanalda. Gelecekte bunun üzere bir nice öz göreceğiz.” dedi. Gelecekte tarihi ve dini yapılar amacıyla aynı olayların yaşanabileceği uyarısında kâin Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz Temsili orada Hars ve Turizm Bakanlığı tarihi yerleri almalı mı ya da belediyeler hars nutuk yerlerini, tarihi eserleri almalı mı? Söz Gelişi tıpkı ibadethane, metaverse evreninde pekala benzeri amerikan bar, cümbüş merkezi olabilir mi? Bunun kabilinden bir nice soru akla geliyor. İnternetin önce dönemlerinde domain adı alınırken o esame yabancılar tarafından alındı, sonra esasen satılmaya çalışıldı. Bire Bir karmaşa olmuştu o süreçte. Metaversede dahi hakeza tıpkısı molekül olacak.Dünya sıfırlanıp kullanılmamış benzeri âlem kurulurken orada olup olmama kararı bu. Kamu kurumları şüphesiz benzeri karar verecek benzeri zaman evvel buradaki kibir belli olmalı.”
Said Ercan, Türkiye’nin benzeri dakika önce kendi metaverse evrenini kurması ve kripto parasını çıkarması gerektiğini söyledi. Mevhum dünyada Türkiye haritasıyla gelişigüzel Türkiye’nin işaret değerinin de satıldığının altını çizen Ercan, şu değerlendirmede bulundu: “Bizler siber vatana inanıyoruz. Siber vatanda da tıpkısı sanal dünya kuruluyorsa bu bizim çocuklarımızı hedefliyorsa bizim orada sakıncasız bir şekilde olmamız lazım. Kesinlikle geç kalınmamalı. Ne alım ilgilenecekse yerel yönetimler, oran… Metaverse evvel halka anlatılmalı. İnternetten patır patır yerler alınıyor. ‘Çanakkale geçilmez.’ diyorsun geldi tıpkısı Anzak orada kayran aldı, erte bunların sonuçları ne olacak? Böyle benzeri özdek benzer mü evet bile hiç takmayalım mı ilgili kurumlar vatandaşı bilgilendirmeli.Bizim paramız aynı yerlere akıyor. Aheste paralar bunlar. Az Daha temel hayattaki arsa fiyatlarına ulaştı sanaldaki arsa fiyatları. Böyle giderse da ciddi sıklet olacak.”
Avrasya Blockchain ve Sayısal Para Araştırmaları Derneği Başkanı Fehamet Kurtuluş, metaversede “İstanbul arsası” denilen şeyin hoppadak sayısal benzeri resmin JPEG formatındaki NFT’si olduğunu vurguladı. Değme metaverse ortamının, “Burası biçim olacak” iddiasıyla almaç çekmeye çalıştığını, bunun de alıcıları yanıltabileceğini belirten Kurtuluş, bir haritanın rappadak çok hava yoluyla satışa sunulduğunun altını çizdi. İnsanların gelecekte bu arsaların çok faziletkâr rakamlara ulaşacağı ve varlıklı olacakları hayaliyle bu projelere yatırım yaptığını belirten Halas, şöyle bitmeme etti: “Sermaye evrene mülk yatıracaklar kaynaklarını sepet yapsınlar.Hakeza tıpkısı şeyi de gani araştırsınlar. Kendilerini yormayacak büyüklüğünde yatırım yapabilirler. Ama cesaret çekip saklı yazı paraya kabul etmek, bugünden yarına değerlenecek deyip metaverseden kayran kabul etmek, bunlar hızlı gerçekleşecek şeyler değil. Bu eksantrik tıpkı eksperlik alanı. Bu konuları biliyorsanız bu işleri yapabilirsiniz, bilmiyorsanız ırak durun.”
Mevhum arsaların cins dünyada karşılığı olmadığını vurgulayan Halas, “Bunun yoz fiziksel yer ile ilişkisi olmadığını söylüyorlar ama ‘aldatıcı bir faaliyet’ namına davalar üstelik açılabilir bu şirketlere cebin.” ifadelerini kullandı. Metaversede satın alınan arsaların gerçeklik sahiplerinin, “Bu tıpkısı dolandırıcılık faaliyetidir” diye niteleyerek ülkü açma hakkı doğabileceğini tamlayan Halas, “Arsa kayran kişinin ‘Bunu metaverseden aldım bu yer benimdir.’ demediği sürece tıpkı zararı yok amma arsanın soy sahipleri ‘Bu tıpkı ayyarlık faaliyetidir.’ deyip yanlışlık duyurusunda bulunabilir.” değerlendirmesinde bulundu.