Manisa ’de anadan görme halıcılığın hedefi dış satım

Geleneksel yöntemlerle üretilen halıların güzelliğine orgazm olanaksız. her bir ilmediğinde koca eli değdiği için değerine değer katan halılar için bakir hedefler var. Manisa ’nın Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesinde mevcut Örselli Mahallesi ’nde 20 kadın geleneksel yöntemlerle dokudukları halıları hem dış satım için hazırlıyor hem üstelik kazandıkları parayla ocak ekonomilerine katkı sağlıyor. Başlatılan tıpkısı proje kapsamında tezgahlar alındı, ipler temin edildi. Kuşaklar boyu devam eden geleneksel ahali sanatlarını neşelendirmek ve kadınların sülale ekonomisine destek olmalarını ulaşmak hedeflendi.
Geçmişte tezelden süratle her evde halı tekstil tezgahının bulunduğu mahallede az daha unutulmaya beniz markajcı halı dokumacılığı Manisa Büyükşehir Belediyesi, Yengi Kalkınma Ajansı, Halk Eğitim Bilimi Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu tarafından desteklenen “Kadınlar Üretiyor Ekonomi Canlanıyor” projesiyle baştan canlandırıldı. Tabii gerçek boya ve geleneksel yöntemler kullanılarak yapışık halılar ister renkleriyle gerekse kalitesiyle civar plana çıkıyor. 1982’de turistik tıpkı seyahat için gelen Alman profesör Harald Böhmer ’mağara mahalleye ziyareti sonrası halıyı ileri bir seviyeye haiz ve dokudukları halıları tahminî 20 ülkeye ihraç fail mahalleli, hayata geçirilen projeyle halıları yeniden ihraç etmeyi hedefliyor. Çocukluğundan b u yana halı dokuduğunu ve halı dokumayı sevdiğini tamlayan Hatice Tetikte, “Anneannem, babaannem ve annem de halı dokuyordu.Ben hem çokça beceriksiz olduğum amacıyla hem birlikte evime yardım olsun diyerek öğrendim. Hâlâ daha halı dokuyoruz. Ağırlık yerleri de var. Herkesin yapabileceği ayrımsız gelişim değil amma biz istekle dokuyoruz.” dedi. Halı dokumayı kızlarına dahi öğrettiğini tamlayan Ummuhan Tosun, “Okuldan eve geldiğimde annem bana halı dokumayı öğretirdi. Bundan ekmeğimizi sağladık. Bir Vakitler temas evde halı nesiç tezgahı vardı. Şimdilerde bu şekilde yârenlik ederek dolgun bire bir şekilde halı dokuyoruz. Bunun devamını diliyorum. Ego halı dokumayı çokça seviyorum amma çıktı gençler halı dokumayı sevmiyor. Benim üstelik 2 kızım var onlara üstelik halı dokumayı öğrettim.” diye konuştu. Örselli halısının genişlik iri özelliğinin saf hamur boya kullanılması ve etraflı yıllara dair tıpkı tecrübeyle dokunması olduğunu belirten Halı Oluşum Öğretmeni Hatice Mezik, “Okuldan çıktıktan sonradan halı dokumaya başladım.Ben bu halıları dokumayı çocukluğumda öğrendim. Eskiden evlerimizde halı dokuma tezgahı vardı. Herkesin evinde tezgah vardı. Teferruatlı beş on sürdü. Sonradan tezgahlarımızı evden kaldırdık. Gençlerimiz da halı dokumayı öğrenmedi. Tığ bu işi baştan harlatmak amacıyla başladık. Bizim hem başardığımız hem birlikte bildiğimiz benzeri işti. Bize bakarak ecnebi değildi. Çok nitelikli halılar çıkarıyorduk. Herkesin yapabileceği bir hareket değil.
Çok uzun bir iş gerekiyor. Halılarımızın adamakıllı çıkması ve satılması üzere birinci sınıf olması gerekiyor. Örselli halısının bildirme nazik özelliği töz boya olması. Haddinden Fazla teferruatlı senelere dair tecrübeyle örülüyor olması.” diyerek konuştu. Evveli mahalleye mümasil bire bir bölgede bulunan Aigai Antika Kenti ’ne gelen turistlerin daha sonra mahalleye gelerek halı satın aldığını ve yeniden halılarını ihraç eylemek istediklerini tamlayan Örselli Muhtar Halil Mezik, “Elan başlangıçta Örselli Mahallemizde kooperatifimiz vardı.Halılar evlerde dokunuyordu.
Örselli ’nin halısının genişlik iri özelliği da alizarin. Burada bu meslek ölmesin. Ihtişam büyüklerimize sesleniyorum. Heybet büyüklerimizi buraya nida ediyorum. Burada yapılan işi sahiplenilmesini istiyorum. Kooperatif bir zamanlar olduğu kabilinden halılarımızı dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz. Eskiden haftada 2 göç gezici gelirdi mahallemize. Aigai Antik Kenti ’hangi geziye mevrut turistler buraya gelerek halı satın alırlardı. Günlük kendisine Türkiye İş Kurumu kadınlara 35 lira mal veriyor. Burada halılarımıza değer kazandırabilirsek oradan dahi ücretlerini alacaklar.” ifadelerini kullandı. .